Hlavní obsah

Když na věku nezáleží aneb V kolika hrála Ufňukanou Uršulu?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Role herci dostávají z mnoha důvodů, ale ne vždy je to kvůli odpovídajícímu věku. Šikovní maskéři umí kouzlit a není třeba se tímto faktorem nechat limitovat. Víte, v kterých filmech byly věkové rozdíly mezi herci a jejich postavami opravdu velké? A kdy rodiče a dítě hráli vrstevníci?

Článek

Pamatuji si, jak mě jako oddanou fanynku seriálu Beverly Hills 90210 šokovalo zjištění, že 16leté studenty hráli lidé téměř ve věku mých rodičů. Gabrielle Carteris (59) získala roli Andrey Zuckermann, když jí bylo 29! Divné mi přišlo hlavně to, že to vlastně nešlo poznat.

Ale filmový svět je plný kouzel a šikovných maskérek, tak vlastně není žádné překvapení, když teenagera hraje dospělý chlap a herečka čerstvě plnoletá má ve filmu manžela a kupu dětí.

Ufňukanou Uršulou byla ve 35

Pamatujete si ducha dívky z umývárny z filmu Harry Potter a tajemná komnata (2004)? Byla to Uršula Warren nebo-li Ufňukaná Uršula a hrála ji Shirley Henderson (54). Uršula si chodila do koupelny poplakat, když ji šikanovali spolužáci, a nakonec ji tam zabil bazilišek. Ve čtvrtém dílu pomůže Harry Potterovi se splněním úkolu v turnaji Tří kouzelníků. Copatou školačku hrála herečka, které bylo v té době hodně přes třicet. Poznat to nešlo... A jestli vás Harry Potter baví, určitě si nenechte ujít rozhovor s překladatelem Vladimírem Medkem.

Foto: Profimedia.cz

Skotská herečka hrála mimo jiné v sérii filmů s Bridget Jones (2001, 2004 a 2016), kde ztvárnila jednu z blízkých přítelkyň hlavní hrdinkyFoto: Profimedia.cz

Absolventa hrál ve 30

Kultovní film o mladém Benjaminovi, kterého po dokončení vysoké školy čeká nalinkovaná budoucnost, a on se rozhodne vzepřít, asi není třeba představovat. V roli mladíka, který se z amerického dokonalého chlapce po setkání s paní Robinson a její dcerou mění v pěkného rebela, exceloval tehdy třicetiletý Dustin Hoffman (82). Absolvent (1967) byl považován ve své době za velmi kontroverzní, porušování konvencí se nenosilo.

Foto: Profimedia.cz

Paní Robinson, vy mě chcete svést! Tato hláška patří k legendárnímFoto: Profimedia.cz

Ve Fair Play to neštymovalo

Svět vrcholového sportu je znázorněn v silném příběhu mladičké sprinterky Anny (Judit Bárdos, 31), která má šanci kvalifikovat se na olympiádu. Když zjistí, že jí byla bez jejího vědomí podávána anabolika pro zvýšení výkonnosti, odmítá je. Její matka Irena (Anna Geislerová, 44) však doufá, že by olympijské hry mohly být pro dceru šancí na emigraci a začne jí je podávat tajně. Film Fair Play (2014) byl vybrán, aby se ucházel o Oscara, ale nakonec se do nominací nedostal. Herečky mezi sebou rozhodně nemají rozdíl jedné generace.

Foto: Profimedia.cz

Kromě nadějné Anny nehraje ve filmu fér téměř nikdoFoto: Profimedia.cz

Matku a syna dělil rok

V historickém velkofilmu Alexander Veliký (2004) o jedné z výjimečných postav světové historie se jako matka a syn představili Angelina Jolie (44) a Colin Farrell (43). Mstivá a nemilosrdná královna byla sice poměrně mladá matka (syn se jí narodil v 19 letech), ale herci jsou od sebe pouhý rok a během natáčení filmu se dokonce dali dohromady.

Foto: Profimedia.cz

Role Alexandra patří k Farrelovým nejslavnějším a nikdo neřeší, že ten byl ve skutečnosti malý, tmavovlasý a na jedno ucho hluchýFoto: Profimedia.cz

V Jentl byla mladým mužem

Mladá a nezávislá Jentl je žena toužící po vědění a studiu Písma, což jí je ovšem kvůli pohlaví odepřeno. Začne se tedy vydávat za chlapce a plní si sen. Když se zamiluje do kamaráda, musí své city skrývat, protože při odhalení identity by musela ukončit i studia. Film Jentl (1983) byl pro Barbru Streisand (78) naprosto zásadním. Kromě ztvárnění hlavní role jej totiž i režírovala a napsala scénář. Ve svých 41 letech hrála pubertální dívku, tedy chlapce.

Foto: Profimedia.cz

Barbra Streisand nazpívala i všechny písně ve filmuFoto: Profimedia.cz

V Koruně nastaly zmatky

Britský seriál Koruna (od roku 2016) byl od začátku velmi kladně hodnocen. Důvodem bylo jak dodržování historických faktů a jejich zpracování ve scénáři, tak i věrná podoba herců s reálnými postavami. To se ovšem změnilo třetí sérií. Jedním z velkých překvapení bylo obsazení herečky Helen Bonham Carter (53) do role princezny Margaret (†71), mladší sestry královny Alžběty II.. V roce 1964 bylo princezně 34 let a v seriálu ji hrála více než padesátiletá herečka. Diváci byli zmatení i proto, že v prvních dvou sériích ji hrála herečka Vanessa Kirby (32), která je vysoká, velmi štíhlá a věkem odpovídající.

Foto: Profimedia.cz

Helen je skvělá herečka, v roli Margaret si na ni diváci museli chvíli zvykatFoto: Profimedia.cz

V kolika snídala u Tiffanyho?

V americké komedii Snídaně u Tiffanyho (1961) oceněné dvěma Oscary ztvárnila krásnou a emancipovanou Holly Golightly herečka Audrey Hepburn (†63). Holly byla velmi mladá, okaté herečce bylo tehdy již přes třicet. Autor předlohy Truman Capote (†59) s obsazením Audrey nesouhlasil, přál si v roli „dívky na telefonu“ Marylin Monroe (†36). Ta roli nakonec odmítla a obsazením křehké Audrey a úpravami ve scénáři se z hlavní postavy stala vlastně duchaplná dívka a diváci tolik nevnímali její skutečné povolání.

Foto: Profimedia.cz

Film oživil popularitu cigaretových špičekFoto: Profimedia.cz

Tři „generace“ v chalupě

Komedie z roku 1963 o životě pracujícího lidu, kde v jedné chalupě hospodaří ovdovělý děda Potůček, který má vždy v zásobě dobrou radu, jeho syn a předseda JZD Václav, od kterého odešla žena, a dosud svobodný vnuk Venda, předseda místní ČSM. Hráli je pánové Lubomír Lipský st. (1923–2015), Jan Skopeček (*1925) a Ladislav Trojan (*1932), tedy herci z jedné generace.

Foto: Profimedia.cz

Lubomíra Lipského st. (úplně vpravo) a Jana Skopečka (uprostřed) dělí jen dva rokyFoto: Profimedia.cz

Jak je vidět, na věku opravdu nezáleží. A platí to i u sportovců, přesvědčte se!

Reklama

Načítám