Hlavní obsah

Koně, móda, i umění: Čím se živí členové královské rodiny?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že přijdete na svět do rodiny britské královny, ještě neznamená, že až do konce života nemusíte sáhnout na práci. Některé členy zaměstnává přímo britská monarchie, jiní však mají civilní zaměstnání.

Článek

Tyto členy britské královské rodiny znáte zejména v dobře padnoucích šatech a klobouku, s neodolatelným úsměvem. Jako kdyby jejich jedinou starostí bylo vypadat dobře a reprezentovat britskou monarchii. Pro většinu z nich je to ale pouze „vedlejšák“.

Taková královna a princ Charles (70), stejně jako jeho synové, jsou zaměstnanci britské monarchie. A jinak tomu není ani v případě jejich manželek, byť ty se svého předchozího civilního zaměstnání musely vzdát právě kvůli činnosti pro královskou rodinu. Někteří členové ale mají svoji vlastní práci. Jakou?

Vévodkyně Kate (37)

Zaměstnavatelem vévodkyně Kate je britská monarchie. Je to tak trochu její daň za to, že se provdala za prince Williama (36), následníka trůnu. Nicméně její povolání není pouze účastnit se akcí, na které jsou pozváni a kde se to sluší. Vévodkyně Kate se věnuje charitě, zejména tématům spojených s duševními chorobami, emočním vývojem dětí a jejich co nejlepšího vstupu do dospělého života. Není jen tváří organizací, ale spolupracuje na zlepšování podmínek pro děti. Kromě toho také dlouhodobě bojuje za destigmatizaci dušeních chorob i u dospělých. Než se z Kate Middleton stala vévodkyně Kate, pracovala jako nákupčí pro obchod s módou.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate sice nemá klasické povolání, svůj volný čas ale věnuje charitě Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Meghan (37)

Manželka prince Harryho (34) a novopečená matka Archieho, byla americká herečka. Svého povolání se ale musela vzdát ve chvíli, kdy její vztah s britským princem začal být veřejný. Nicméně už tehdy vykřikovala, že rozhodně nechce být jen přihlížející a doplňkem svého manžela, ale chce pracovat. Tak tedy i ona pracuje pro britskou monarchii, ačkoli to není to zaměstnání, které si většina lidí pod tím slovem představí. I ona se ale velice aktivně angažuje v charitativních organizacích. Jejími hlavními tématy jsou práva žen, vzdělávání a kultura.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z hlavních témat vévodkyně Meghan je pomoc ženám v nouzi Foto: Profimedia.cz

Peter Phillips (41)

Syn princezny Anny (68), Peter Phillips odjakživa miloval auta. Dlouhou dobu byl také šťastlivcem, kterého jeho koníček zároveň i živil. Pracoval totiž jako manažer pro firmy Jaguár a pro závodní tým formule 1 Williams. Po odchodu z automobilového průmyslu byl zaměstnán ve správě Royal Bank of Scotland a v současné době je ředitelem společnosti Sports & Entertainment Ltd, která pořádá sportovní utkání, vyřizuje sponzorství, konzultace a vše další kolem sportu.

Foto: Profimedia.cz

Peter Phillips miluje auta a dlouhou dobu s nimi i pracoval Foto: Profimedia.cz

Princezna Beatrice (30)

Princeznu Beatrice, sestřenici Harryho a Williama, královská rodina nezaměstnává. Ačkoli i ona je patronkou několika charitativních organizací a dobročinných spolků a vídáte ji na většině akcí královské rodiny, má normální zaměstnání. Vystudovala historii, nicméně blíže má k financím, obchodu a investicím. V současné době je jejím zaměstnavatelem americká společnost Affinity, kde se zabývá strategií firmy a obchodem. Dříve pracovala například ve společnosti Sony Pictures, kde měla na starosti investice. (Princezna Beatrice má nového přítele, kdo to je?)

Foto: Profimedia.cz

Princezna Beatrice sice vystudovala historii, lépe se ale cítí ve světě obchodu a investic Foto: Profimedia.cz

Princezna Eugenie (29)

Sestra princezny Beatrice, princezna Eugenie, vystudovala umění, které ji nyní i živí. Pracuje totiž jako ředitelka londýnské galerie Hauser & Wirth. Kromě toho je samozřejmě i ona velvyslankyní několika dobročinných spolků. Jedním z nejvýraznějších témat, kterým se věnuje, je odstranění novodobého otroctví a pod záštitou OSN se věnuje boji proti obchodům s lidmi a násilí na ženách. Také je patronkou Rady Artemis v Novém muzeu, která má na starosti podporu genderové rovnosti v umění, aby na výstavách dostávaly větší prostor i ženy.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Eugenie se věnuje umění, které také studovala Foto: Profimedia.cz

Zara Tindall (37)

Zara Tindall šla ve stopách svých rodičů a její největší láskou a zároveň zaměstnáním jsou koně. Věnuje se jezdectví na profesionální úrovni a v roce 2012 v Londýně dokonce skončila druhá v soutěži jezdecké všestrannosti družstev. Na kontě má ale také zlato z mistrovství světa z roku 2006 a dva nejcennější kovy získala i na mistrovství Evropy v roce 2005. Kromě toho také navrhla vlastní kolekci jezdeckého oblečení. Ačkoli se její matka, princezna Anna, rozhodla své děti držet dále od královského dění a ani jim od královny nenechala udělit tituly, také Zara se věnuje charitativní činnosti a objevuje se na společných akcích královské rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Dcera princezny Anny zdědila po svých rodičích lásku ke koním i sportu Foto: Profimedia.cz

Už jste viděli první fotografie novorozeného prince Archieho? A jak oslavil první narozeniny další královský klouček, princ Louis?

Reklama

Načítám