Hlavní obsah
3,5
(4)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Luštěniny jsou levný zdroj kvalitní rostlinné bílkoviny, a když chcete vařit úsporně, v kuchyni se bez nich neobejdete. Hrnec skvělé hrachové kaše uvaříte asi za 40 korun, za ušetřené peníze tak můžete v týdnu pořídit dražší kus masa. A nemusíte se bát, dobře připravená hrachovka je opravdu chutná.

5 min.
Příprava
5 min.
Příprava
45 min.
Vaření
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Budete potřebovat
  • 400 g půleného žlutého hrachu
  • 4 lžíce oleje
  • 20 g hladké mouky
  • 1 hrnek vývaru
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička majoránky
Na vídeňskou cibuli
  • 2 cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 150 ml oleje
Článek

Tento recept je součástí projektu Vaříme levně. Přineseme vám šest receptů na obědy nebo teplé večeře pro čtyřčlennou rodinu na celý pracovní týden tak, že průměrná částka za porci nepřesáhne 30 korun (a jeden recept je navíc pro ty, komu některá surovina opravdu nechutná). Jak při vaření ušetřit?

Postup

01.

Hrách proberte, na sítku dobře propláchněte a dejte vařit asi do trojnásobného množství vody. Žlutý půlený hrách nemusíte předem namáčet, když ho ale hodinu či dvě předem namočíte, o něco zkrátíte čas vaření.

Tip: I když při vaření luštěnin obecně tlakový hrnec ušetří čas i energie, půlený hrách v něm vařit nedoporučuji. Při vaření pění a rád ucpává trysky ventilů, navíc se dokáže rozvařit opravdu rychle.

02.

Až začne voda s hrachem vařit, posbírejte pěnu, stáhněte plamen na mírný, přidejte bobkový list a pod částečně odklopenou pokličkou uvařte doměkka, potrvá to asi 40 minut.

03.

Až se bude hrách vařit asi 20 minut, připravte si směs jíšky a vývaru na zahuštění. V hrnci rozehřejte olej, přidejte mouku (nemusíte ji vážit, přidejte jednu vrchovatou lžíci) a za stálého míchání krátce osmažte na světlou jíšku. Vařečku vyměňte za metličku a za stálého šlehání postupně přilejte vývar. S citem osolte podle toho, jak slaný vývar máte. Stáhněte plamen na velmi mírný a za občasného míchání vařte asi 15 minut.

Tip: Právě jste vytvořili trochu šizenou omáčku velouté. Do základního originálního receptu patří máslo, na hrachovou kaši postačí i verze s levnějším olejem, máte-li k dispozici, můžete použít i sádlo.

04.

Až bude hrách měkký a pomalu se začne rozpadat, sceďte jej a vodu zachyťte. Záleží na vás, jak jemnou hrachovou kaši chcete: pro nejjemnější verzi vařený hrách propasírujte přes husté síto. Hrubší bude, když ji promixujete tyčovým mixérem (budete ji muset naředit trochou odložené vody z vaření). Já mám ráda kaši s kousky hrachu, takže ji jenom nahrubo a ledabyle rozmačkám šťouchadlem na brambory.

05.

Rozmělněný hrách přidejte ke směsi jíšky a vývaru, přidejte prolisovaný česnek a už jenom krátce prohřejte za stálého míchání. Nakonec přidejte rozemnutou majoránku.

06.

Pak nakrájejte cibuli na pravidelné tenké plátky a rozeberte je na kroužky. Dejte si záležet, jenom tak se cibulka osmaží opravdu rovnoměrně. V menším kastrůlku rozehřejte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 6–7 z deseti). V misce promíchejte mouku se solí. V mouce obalte část cibulových kroužků, přebytečnou mouku setřeste, a vložte je do rozpáleného tuku tak, aby mohly volně plavat. Vždy obalte jenom tolik cibule, kolik se vám vejde do hrnce, jinak mouka zvlhne.

Tip: Menší kastrůlek jsem použila kvůli úspoře oleje. Když cibuli budete smažit po menších dávkách, osmaží se rychleji a ani náklady na energie nijak zásadně nestoupnou.

07.

Zvolna smažte za občasného míchání. Až začne cibule zlátnout, dávejte pozor, ke spálení jí chybí už jenom okamžik. Včas ji vyberte a nechte okapat na kuchyňském ubrousku. Takhle osmažte i zbytek cibule.

Tip: Ke hrachové kaši se hodí ale i pečená zelenina. Pokud vám to rozpočet dovolí, můžete samozřejmě přidat i volské oko nebo kousek kvalitní uzeniny. Já měla k dispozici pár domácích tortill: nakrájela jsem je na trojúhelníčky, potřela olejem s trochou česneku a krátce opekla v troubě do křupava, byly k ní skvělé!

Která další jídla z luštěnin vám budou chutnat (a odlehčí peněžence)? Určitě zkuste boloňskou omáčku z červené čočky, čočkové kari nebo hrstkovou luštěninovou polévku.

Reklama