Hlavní obsah
3,5
(4)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Luštěniny jsou zdroj kvalitní rostlinné bílkoviny, a když chcete vařit úsporně, v kuchyni se bez nich neobejdete. A nemusíte se bát, dobře připravená hrachovka je opravdu chutná.

5 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 400 g půleného žlutého hrachu
  • 4 lžíce oleje
  • 20 g hladké mouky
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 1 list bobkového listu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička majoránky
Vídeňská cibule
  • 2 ks cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 150 ml oleje
Článek

Postup

01.

Hrách proberte, na sítku dobře propláchněte a dejte vařit asi do trojnásobného množství vody. Žlutý půlený hrách nemusíte předem namáčet, když ho ale hodinu či dvě předem namočíte, o něco zkrátíte čas vaření.

02.

Až začne voda s hrachem vařit, posbírejte pěnu, stáhněte plamen na mírný, přidejte bobkový list a pod částečně odklopenou pokličkou uvařte doměkka, potrvá to asi 40 minut.

03.

Až se bude hrách vařit asi 20 minut, připravte si směs jíšky a vývaru na zahuštění. V hrnci rozehřejte olej, přidejte mouku (nemusíte ji vážit, přidejte jednu vrchovatou lžíci) a za stálého míchání krátce osmažte na světlou jíšku. Vařečku vyměňte za metličku a za stálého šlehání postupně přilejte vývar. S citem osolte podle toho, jak slaný vývar máte. Stáhněte plamen na velmi mírný a za občasného míchání vařte asi 15 minut.

Tip: Právě jste vytvořili trochu šizenou omáčku velouté. Do základního originálního receptu patří máslo, na hrachovou kaši postačí i verze s levnějším olejem, máte-li k dispozici, můžete použít i sádlo.

04.

Až bude hrách měkký a pomalu se začne rozpadat, sceďte jej a vodu zachyťte. Záleží na vás, jak jemnou hrachovou kaši chcete: pro nejjemnější verzi vařený hrách propasírujte přes husté síto. Hrubší bude, když ji promixujete tyčovým mixérem (budete ji muset naředit trochou odložené vody z vaření).

05.

Rozmělněný hrách přidejte ke směsi jíšky a vývaru, přidejte prolisovaný česnek a už jenom krátce prohřejte za stálého míchání. Nakonec přidejte rozemnutou majoránku.

06.

Pak nakrájejte cibuli na pravidelné tenké plátky a rozeberte je na kroužky. Dejte si záležet, jenom tak se cibulka osmaží opravdu rovnoměrně. V menším kastrůlku rozehřejte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 6–7 z deseti). V misce promíchejte mouku se solí. V mouce obalte část cibulových kroužků, přebytečnou mouku setřeste, a vložte je do rozpáleného tuku tak, aby mohly volně plavat. Vždy obalte jenom tolik cibule, kolik se vám vejde do hrnce, jinak mouka zvlhne.

07.

Zvolna smažte za občasného míchání. Až začne cibule zlátnout, dávejte pozor, ke spálení jí chybí už jenom okamžik. Včas ji vyberte a nechte okapat na kuchyňském ubrousku. Takhle osmažte i zbytek cibule.

Která další jídla z luštěnin vám budou chutnat (a odlehčí peněžence)? Určitě zkuste boloňskou omáčku z červené čočky, čočkové kari nebo hrstkovou luštěninovou polévku.

Reklama

Načítám