Hlavní obsah
3,5
(96)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Během pracovního týdne máme rádi jednoduchá jídla, která jsou rychle hotová, neušpiní se moc nádobí, a přitom obsahují samé zdravé suroviny. Pokud máte doma červenou čočku, cibuli, plechovku drcených rajčat a kokosového mléka, stačí dokoupit čerstvý špenát nebo jinou zeleninu a skvělé kari je do půl hodiny na stole.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Čočka
  • 1 ks cibule
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1,5 hrnku červené čočky
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 lžička soli
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 500 g listového špenátu
  • 1 ks limetky
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 2 lžíce řepkového oleje
K podávání
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 hrst pražených nesolených arašídů
Článek

Postup

01.

Čočku zalijte vodou a nechte půl hodiny (nebo alespoň než si připravíte zbytek) bobtnat.

02.

Najemno pokrájenou cibuli, nasekaný zázvor a hořčičné semínko (lze vynechat) nechte ve velké pánvi nebo nepřilnavém hrnci zesklovatět na oleji, vmíchejte kari pastu, nechte rozvonět a přidejte scezenou čočku, drcená rajčata a kokosové mléko (obojí 400 g). Přidejte ještě dvě plechovky (800 ml) vody a malou lžičku soli.

03.

Za občasného míchání povařte pod pokličkou doměkka, trvá to asi 20 minut – podle toho, jak dlouho jste namáčeli čočku.

04.

Vmíchejte šťávu z poloviny limety a špenát (500 g čerstvého nebo balení mrazeného), nechte ho zavadnout, ochutnejte a případně přidejte limetu nebo sůl. Místo té můžete dát sójovou nebo rybí omáčku, které jídlo dochutí i osolí.

05.

Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat 2 lžíce arašídového másla. Podávejte posypané čerstvým koriandrem a nasekanými nesolenými arašídy, případně s další limetou.

Tip: Kromě špenátu použijte i mrkev, dýni, batáty nebo jinou zeleninu, jen ji přidejte už během restování cibule, aby změkla. Pokud nemáte kari pastu, namíchejte si koření dle chuti: mně se k čočce osvědčilo i klasické kari, skořice, mletý římský kmín, koriandr a kurkuma. Stejně tak zázvor můžete použít klidně sušený.

Foto: Greta Blumajerová

Jednoduchá jídla mají své kouzloFoto: Greta Blumajerová

Co byste si uvařili, kdybyste měli k dispozici jen jeden hrnec a řekněme prkénko na krájení?

Načítám