Hlavní obsah

Pro líné kuchaře: čočkové kari z  jednoho hrnce

Hodnocení:
(30)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Během pracovního týdne nejraději vařím jednoduchá jídla, která jsou rychle hotová, neušpiní se moc nádobí, a přitom obsahují samé zdravé suroviny. Z toho důvodu mám doma vždy červenou čočku, cibuli a plechovku drcených rajčat a kokosového mléka. Pak už stačí dokoupit čerstvý špenát nebo jinou zeleninu a skvělé kari je do půl hodiny na stole.

Ingredience pro:
4 porce
Na čočku
  • 1 cibule
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1.5 hrnku červené čočky
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • sůl
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 500 špenátů
  • 1 limetka
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 2 lžíce řepkového oleje
K podávání
  • čerstvý koriandr
  • pražené nesolené arašídy
Článek

Postup

Krok 1: Čočku zalijte vodou a nechte půl hodiny (nebo alespoň než si připravíte zbytek) bobtnat.

Krok 2: Najemno pokrájenou cibuli, nasekaný zázvor a hořčičné semínko (lze vynechat) nechte ve velké pánvi nebo nepřilnavém hrnci zesklovatět na oleji, vmíchejte kari pastu, nechte rozvonět a přidejte scezenou čočku, drcená rajčata a kokosové mléko (obojí 400 g). Přidejte ještě dvě plechovky (800 ml) vody a malou lžičku soli.

Krok 3: Za občasného míchání povařte pod pokličkou doměkka, trvá to asi 20 minut – podle toho, jak dlouho jste namáčeli čočku.

Krok 4: Vmíchejte šťávu z poloviny limety a špenát (500 g čerstvého nebo balení mrazeného), nechte ho zavadnout, ochutnejte a případně přidejte limetu nebo sůl. Místo té můžete dát sójovou nebo rybí omáčku, které jídlo dochutí i osolí.

Krok 5: Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat 2 lžíce arašídového másla. Podávejte posypané čerstvým koriandrem a nasekanými nesolenými arašídy, případně s další limetou.

Tip: Kromě špenátu použijte i mrkev, dýni, batáty nebo jinou zeleninu, jen ji přidejte už během restování cibule, aby změkla. Pokud nemáte kari pastu, namíchejte si koření dle chuti: mně se k čočce osvědčilo i klasické kari, skořice, mletý římský kmín, koriandr a kurkuma. Stejně tak zázvor můžete použít klidně sušený.

Foto: Greta Blumajerová

Jednoduchá jídla mají své kouzlo

Co byste si uvařili, kdybyste měli k dispozici jen jeden hrnec a řekněme prkénko na krájení?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama