Hlavní obsah
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Doposud se vám při pomyšlení na hrachovou kaši pravděpodobně vybavila školní jídelna a kaše nevábné chuti i vzhledu. Zkuste to jinak a připravte si zdravou, chutnou hrachovku, která navíc v chladných měsících díky koření příjemně zahřeje.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Hrachová kaše
  • 170 g žlutého hrachu
  • 2 listy bobkového listu
  • 100 ml vroucí vody
  • 2 lžíce kokosového mléka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 3/4 lžičky pískavice řeckého sena
  • 1 špetka soli
Pečená zelenina
  • 3 ks mrkve
  • 3 ks kořenové petržele
  • 7 ks růžičkové kapusty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce dýňových semen
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka soli
Navíc
  • 1 lžíce pasty tahini
    8
    11
  • 50 ml studené vody
  • 1/2 lžíce citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 1/4 ks granátového jablka
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Hrách namočte přes noc do studené vody. Bude tak lépe stravitelný (použijte ideálně loupaný půlený hrách, vaření trvá kratší dobu, a protože je zbavený slupek, bude i méně nadýmavý). Druhý den vodu vyměňte a s bobkovým listem vařte doměkka. Bude to trvat asi 45 minut.

02.

Než se hrách uvaří, upečte si zeleninu. Nakrájejte ji na větší kusy – mrkev můžete rozkrájet na hranolky, petržel na šikmé plátky a kapustičky, pokud jsou velké, přepulte. V míse vše promíchejte s olivovým olejem, dýňovými semínky, solí a pepřem. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 190 °C (horkovzduch) 20 minut.

03.

Uvařený hrách sceďte a rozmixujte s vodou, citronovou šťávou a kokosovým mlékem. Dochuťte kořením a solí. Servírujte na talíře spolu se zeleninou. Posypejte jadérky granátového jablka.

04.

Připravte si omáčku. Tahini pastu rozmixujte ve vysoké nádobě s 0,5 dl vody, nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou soli. Podávejte ke kaši.

Foto: Martina Lancingerová

Kokosové mléko dá kaši specifickou chuťFoto: Martina Lancingerová

Hledáte inspiraci na další bezmasé pokrmy s luštěninami? Dopřejte si jejich benefity v lahodné čočkové sekané, sváteční hrachové polévce anebo si připravte pikantní plněné brambory s fazolemi.

Načítám