Hlavní obsah
2,9
(39)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Doposud se vám při pomyšlení na hrachovou kaši pravděpodobně vybavila školní jídelna a kaše nevábné chuti i vzhledu. Zkuste to jinak a připravte si zdravou, chutnou hrachovku, která navíc v chladných měsících díky koření příjemně zahřeje.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Hrachová kaše
  • 170 g žlutého hrachu
  • 2 listy bobkového listu
  • 100 ml vroucí vody
  • 2 lžíce kokosového mléka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 3/4 lžičky pískavice řeckého sena
  • 1 špetka soli
Pečená zelenina
  • 3 ks mrkve
  • 3 ks kořenové petržele
  • 7 ks růžičkové kapusty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce dýňových semen
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka soli
Navíc
  • 1 lžíce pasty tahini
  • 50 ml studené vody
  • 1/2 lžíce citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 1/4 ks granátového jablka
Článek

Postup

01.

Hrách namočte přes noc do studené vody. Bude tak lépe stravitelný (použijte ideálně loupaný půlený hrách, vaření trvá kratší dobu, a protože je zbavený slupek, bude i méně nadýmavý). Druhý den vodu vyměňte a s bobkovým listem vařte doměkka. Bude to trvat asi 45 minut.

02.

Než se hrách uvaří, upečte si zeleninu. Nakrájejte ji na větší kusy – mrkev můžete rozkrájet na hranolky, petržel na šikmé plátky a kapustičky, pokud jsou velké, přepulte. V míse vše promíchejte s olivovým olejem, dýňovými semínky, solí a pepřem. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 190 °C (horkovzduch) 20 minut.

03.

Uvařený hrách sceďte a rozmixujte s vodou, citronovou šťávou a kokosovým mlékem. Dochuťte kořením a solí. Servírujte na talíře spolu se zeleninou. Posypejte jadérky granátového jablka.

04.

Připravte si omáčku. Tahini pastu rozmixujte ve vysoké nádobě s 0,5 dl vody, nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou soli. Podávejte ke kaši.

Foto: Martina Lancingerová

Kokosové mléko dá kaši specifickou chuťFoto: Martina Lancingerová

Hledáte inspiraci na další bezmasé pokrmy s luštěninami? Dopřejte si jejich benefity v lahodné čočkové sekané, sváteční hrachové polévce anebo si připravte pikantní plněné brambory s fazolemi.

Reklama

Načítám