Hlavní obsah
3,4
(44)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Luštěniny jsou zdravé a výživné a měli byste je pravidelně zařazovat do jídelníčku. Věřím, že tento recept vás motivuje a vyzkoušíte klasickou hrstkovou polévku. Je vynikající, snadná a opravdu zasytí.

5 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 hrst žlutého hrachu
  • 1 hrst červené čočky
  • 1 hrst hnědé čočky
  • 1 hrst bílých fazolí
  • 1 hrst červených fazolí
  • 1 půlka pórku
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1,5 lžíce másla
  • 150 ml smetany
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžičky soli
  • 1 stroužek česneku
Článek

Postup

01.

Na hrstkovou polévku jsou vhodnější spíš drobnější luštěniny. Všechny druhy přeberte od případných nečistot, nasypte do misky a zalijte studenou vodou. Nechte je – nejlépe přes noc – namočené.

02.

Druhý den orestujte na másle v hrnci nakrájený pórek spolu s na kostičky nakrájenou mrkví a petrželí. Když začne zelenina lehce zlátnout, zalijte ji vývarem a přidejte čerstvý tymián a rozmarýn.

03.

Namočené luštěniny properte v cedníku pod studenou vodou a přidejte do hrnce se zeleninou a bylinkami. Vařte do změknutí. 

Foto: Svatava Vašková

Krásně barevná a hustá polévka: v zimě zahřeje, v létě zasytíFoto: Svatava Vašková

04.

Když jsou luštěniny a zelenina měkké, odstraňte snítky bylinek. Do polévky nalijte smetanu a krátce provařte. Nakonec do hotové polévky nadrťte stroužek česneku a osolte podle chuti. 

Z luštěnin vykouzlíte parádní a celkem levná jídla. Co třeba hrachová kaše s kořenovou zeleninou nebo vynikající domácí fazolová polévka? Vyzkoušejte i fazolovou pomazánku se sušenými rajčaty.

Načítám