Hlavní obsah
3,7
(70)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Luštěniny rozhodně nevedou v žebříčku nejoblíbenějších potravin. Přispívá k tomu i potřeba řadu z nich den dopředu máčet. Ale je to škoda: taková poctivě udělaná hrachová kaše dokáže být opravdová lahůdka, a když ji uděláte ze žlutého hrachu, tak je za hodinu na stole.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Hrachová kaše
  • 450 g žlutého hrachu
  • 1 trochu soli
  • 2 lžíce másla
  • 175 ml mléka
  • 2 utřené stroužky česneku
Cibulka
  • 2 ks cibule
  • 2 dl rostlinného oleje
Klobása
  • 750 g vinné klobásy
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 dl rostlinného oleje
Článek

Postup

01.

Žlutý (půlený) hrách propláchněte a zalijte ho v hrnci vodou – hladina by měla být asi 4 cm nad hrachem. Pořádně osolte a uvařte úplně doměkka. Trvá to asi 40–45 minut. Podle potřeby během vaření dolijte vodu.

02.

Připravte si cibulku. Cibuli nakrájejte na tenké proužky a vložte je do dostatečného množství rozpáleného oleje – cibule v něm musí doslova plavat. Stáhněte teplotu a pozvolna smažte. Jakmile začne získávat cibulka zlatou barvu, odstavte ji. Pamatujte, že v horkém oleji ještě hodně „dojde“, kdybyste ji odstavili až při dokonale zlaté barvě a nescedili ji, spálila by se.

03.

Klobásu rozdělte na 4 porce, z každého kusu smotejte šneka a zpevněte ho špejlí. Zlehka poprašte hladkou moukou a opečte na pánvi. Dokončení kaše po dovaření trvá už jen chvilku, klobásy můžete mít hotové klidně zároveň s dovařením hrachu.

04.

Hrách slijte (vodu zatím uschovejte), přidejte máslo, mléko a česnek a rozmixujte dohladka. Podle potřeby nařeďte trochou slité vody. Pamatujte, že kaše během chladnutí dost zhoustne.

05.

Kaši podávejte s opečenou klobásou a cibulkou. Olej, který vám zbude po cibulce, rozhodně nevylévejte – přepálený ještě není a cibulka ho krásně ochutila pro další používání při opékání masa nebo do salátů.

Máte rádi hrách? Dopřejte si ho i v polévce s uzenými žebry. A pokud vás zaujala spíš ta vinná klobása, můžete ji doplnit glazovanými cibulkami.

Reklama

Načítám