Hlavní obsah

Pomazánka ze žlutého hrachu

Hodnocení:
(8)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Luštěniny byste měli do svého jídelníčku zařazovat s pravidelnou frekvencí. Jsou totiž nejen významným zdrojem bílkovin a vitaminů skupiny B, ale také obsahují jen malé množství tuků. Už jste zkoušeli tuhle pomazánku?

Ingredience pro:
4 porce
  • 250 g žlutého hrachu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3/4 l vody
  • 4 jarní cibulky
  • 4 světlé bagety
  • čerstvý mletý pepř
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Žlutý půlený hrách není třeba namáčet, jen ho před tepelnou úpravou pořádně propláchněte.

Krok 2: Na olivovém oleji orestujte cibulku, dokud nezesklovatí, pak přidejte nadrobno pokrájený česnek. K cibuli a česneku přidejte propláchnutý žlutý hrách a zalejte zhruba ¾ litrem vody. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte doměkka, asi 30 minut.

Krok 3: Před úplným změknutím hrách osolte dle potřeby. Jakmile hrách dosáhne kašovité směsi, dejte ho stranou a nechte vychladnout.

Krok 4: Poté rozmixujte směs tyčovým mixérem, jen krátce, aby zůstala hustější. Rozpulte bagetky a na každou stranu naneste poctivé množství hrachové pomazánky. Navrch posypte nakrájenou jarní cibulkou a opepřete čerstvě mletým pepřem. Pro ještě lepší chuť můžete zakápnout olivovým olejem.

Tip: Tento recept můžete využít také k přípravě hrachového pyré. Stačí rozmixovat směs o trošku déle, aby získala jemnější konzistenci. Můžete podávat jako přílohu k masům.

Další hodně levnou a chutnou variantou ze žlutého hrachu je polévka s klobásou a majoránkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek