Hlavní obsah

Nejlepší maso na gril? Rychlé kuře, vepřové jako klasika nebo hovězí pro zkušené

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezáleží na tom, jestli grilujete jednou za čas nebo je to v době dovolených váš nejoblíbenější letní sport. Pokud má mít grilovačka dobrý výsledek, záleží hlavně na tom, jaké suroviny použijete. Poradíme, jak si vybrat to nejlepší maso.

Článek

Receptů a rad, jak ugrilovat ten nejlepší steak nebo kterak si nachystat šťavnaté burgery či kuřecí rozplývající se na jazyku, je mnoho. Ovšem základem je kvalitní maso. Jak ho vybrat a připravit?

Drůbeží maso - rychlé a dietní

Jedničkou je při grilování drůbeží maso, hlavně kuřecí. Vyhrává díky tomu, že nepotřebuje na grilu moc času na tepelnou úpravu. Samozřejmě záleží na velikosti porce a zda jde o plátek, nebo třeba celé kuře. Například kuřecí prsíčka zbavená kůže se na grilu opékají kolem 10-15 minut, dokud není maso uvnitř hotové. Pokud neuhlídáte vhodný čas, kdy ho z grilu sundat, může být vysušené a tím pádem nepříliš chutné.

Aby bylo drůbeží šťavnaté, je dobré ho připravovat při nižších teplotách - kolem 160 °C. Mělo by být dostatečně tepelně upravené a jeho vnitřní teplota by měla dosahovat alespoň 70 °C, a to po dobu 10 minut. Nejlépe to ohlídáte pomocí speciálního teploměru. Zapíchněte ho do masa a teprve až naměříte sedmdesátku, začněte odpočítávat oněch 10 minut. Pokud by byla teplota uvnitř masa vyšší než 75 °C, stačí 5 minut. To je zásadní pro zničení bakterií, včetně salmonely. Grilovat lze všechny části drůbežího masa, celá stehna i křídla, často se dělá na venkovním grilu i celé kuře.

Foto: Mikhaylovskiy, Shutterstock.com

Při grilování drůbežího masa dbejte na to, aby se prohřálo i uvnitřFoto: Mikhaylovskiy, Shutterstock.com

Vepřové jako klasika

Vepřové maso je zapotřebí grilovat déle. Určitě ho předem naložte do marinády, kromě dodání chuti grilování urychlí. Hodně záleží na výšce plátku masa, ale může trvat 20-25 minut na nepřímém ohni.

Zpracování vepřového nabízí mnoho variací - jestliže čekáte víc hostů, můžete koupit celou kýtu, kterou pak postupně odkrajujete. Chybu neuděláte grilováním krkovice a žebírek. „I když je vepřové českou klasikou, hitem posledních let je grilovaný bůček po asijsku, tedy předem naložený do marinády se zázvorem, česnekem a trochou chilli,“ říká Pavel Šilhánek, specialista na maso a masné výrobky z online supermarketu Košík.

Hovězí pro zkušené

Udělat na grilu dobrý steak nebo burger, to už je trochu těžší disciplína. Hodně záleží na výběru správného druhu masa - mělo by být vyzrálé a lehce prorostlé. Na steak se hodí nízký i vysoký roštěnec, svíčková nebo květová špička.

Maso na burgery musí být vždy čerstvé, mražené by se začalo na grilu rozpadat. „Mleté na burgery by mělo být přední hovězí z krku, které má dostatek tuku a nebude vysušené,“ radí Pavel Šilhánek.

Při grilování steaků je dobré maso nechat asi 30 minut před úpravou v pokojové teplotě, aby se předešlo teplotnímu šoku. Pak ho lehce potřete olejem a dejte až na hodně rozpálenou plochu na 3-4 minuty z každé strany pro medium, tedy středně propečené - čas záleží na grilu i výšce masa. Pepřem a solí maso okořeňte až poté, co ho sundáte a necháte pár minut odpočívat, ideálně zabalené v alobalu. Pokud budete grilovat například marinovaná hovězí žebra, počítejte s tím, že to zabere asi 30 minut.

Foto: Joshua Resnick, Shutterstock.com

Jestli si chcete opravdu pochutnat na burgeru, dělejte ho vždy jen z čerstvého masa. Pokud použijete mražené, bude se vám na grilu rozpadatFoto: Joshua Resnick, Shutterstock.com

Exotika a zvěřina na grilu

Máte rádi experimenty? Pak můžete sáhnout po exotičtějších druzích masa. Například pštrosí je lehké a dietní a má jemnou chuť. Steak z pštrosa se griluje asi 3-5 minut, podle toho, jak ho chcete propečený.

Grilovat můžete i zvěřinu - dančí, srnčí nebo kančí maso. „U zvěřiny je třeba pohlídat, aby byla dostatečně uležená a hlavně aby měla prověřený původ. Nikdy ji nekupujte ‚pod rukou‘ od neznámých zdrojů, kdy není doložená zdravotní nezávadnost,“ dodává k tomu odborník.

Obecně zvěřině stačí přibližně 10 minut grilování - ze začátku na vyšší teplotu, aby se zatáhla, a posledních 4-5 minut na mírnějším ohni.

Ryby pro chuť i zdraví

Rychlá příprava a kvalitní dietní maso - to jsou ryby. „Ryby obsahují pro naše srdce velmi zdravé tuky. Hodí se například tuňák, makrela, losos nebo sardinky,“ říká kardiolog Michal Vrablík zabývající se zdravým životním stylem.

„Na grilování se hodí skvěle i pražma, ale také pstruh nebo mořský vlk. Z darů moře vyzkoušejte větší krevety nebo kalamáry, tedy chobotnice, které se považují za delikatesu, nejlépe ze severských moří,“ doplňuje Jaromír Karhánek, obchodní ředitel společnosti Fjord Bohemia, která obchoduje s rybami.

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Grilované ryby jsou skvělou pochoutkou. A ještě patří mezi dietnější masoFoto: stockcreations, Shutterstock.com

Grilované klobásky

Jestli máte rádi grilované klobásky, pak při nákupu nehleďte na cenu, ale na jejich složení - ty kvalitní by měly mít víc než 80 % masa. Nezáleží tedy na výrobci ani obchodním názvu uzeniny, ale opravdu jen na podílu masa.

Načítám