Hlavní obsah

Zvěřina na grilu? Poradíme, jak na to

Reklama

Zvěřina na grilu není u nás úplně obvyklou věcí. Takto upravené maso však může být pro chuťové pohárky dokonalým zážitkem. Ovšem důležitá je správná příprava i samotný postup při grilování.

Článek

Když se řekne zvěřina, tak si většina z vás vybaví pravou svíčkovou omáčku ze srnčí nebo jelení zvěřiny, srnčí guláš nebo klasiku v podobě kance na šípkové omáčce, či se zelím a knedlíkem. Všechny tyto pokrmy patří bezesporu mezi české kulinářské speciality. Co ale zkusit změnu a projednou hodit zvěřinu na gril?

Většina myslivců by s vámi nesouhlasila, a klasickou přípravu masa za gril by nikdy nevyměnila. Pokud je ale přesvědčíte, nestačí se pak divit, o jaký zážitek se „muži v zeleném" dlouhou dobu připravovali.

Chlazenou zvěřinu v prvotřídní kvalitě dnes můžete koupit pohodlně i on-line v prověřeném e-shopu www.sumavskazverina.cz. Kvalita přepravy masa i kvalita masa samotného v kombinaci s lákavými cenami jistě stojí za zkoušku.

Grilovaný jelení hřbet

Skvělé výživové hodnoty i pro dietáře

Maso divoké zvěře výborně splňuje veškeré výživové hodnoty. Oproti běžnému masu obsahuje vyšší množství bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Výborně se hodí i pro nejrůznější dietní plány, protože je lehce stravitelné a obsahuje minimum tuku. Svou hodnotu v kulinářství získalo především díky své specifické vůni a chuti, kterou dodávají masu různé aromatické silice obsažené v rostlinné potravě divoké zvěře. Díky těmto výjimečným vlastnostem si zvěřina při přípravě zaslouží speciální péči.

Špíz ze hřbetu z divokého prasete

V našich končinách je nejběžnější a nejdostupnější maso z jelena, srnce, daňka a kance. Svou popularitu si postupně buduje i pernatá zvěř, například divoká kachna, orebice nebo bažant. Na zvěřině je skvělé to, že každý druh má svou osobitou vůni a pikantní chuť. Navštivte e-shop www.sumavskazverina.cz a dozvíte se více.

Nejdůležitější je příprava masa

Ale zpět ke grilu! K tomuto způsobu úpravy se nejvíce hodí maso z kýty, hřbetu nebo svíčková, u pernaté zvěře pak prsa. Abyste docílili té nejlepší chuti, kterou vám maso může nabídnout, je nejdůležitější samotná příprava. Specifická chuť zvěřiny se uvolňuje postupně, je tedy důležité, aby bylo maso před úpravou dostatečně odleželé.

Na grilu můžete připravit také mletou zvěřinu

Při přípravě je vhodné naložení zvěřiny do zvolené marinády, díky které získá maso požadovanou chuť. Ideální je nechat naloženou zvěřinu přes noc v ledničce a na grilu můžete zbytkem marinády maso potírat, bude pak šťavnatější.

Například bažantí maso je velmi suché, naopak divočák má maso trochu prorostlejší, proto už nevyžaduje tolik marinády. Určitě ale platí, čím méně tím více. Důležité je maso nepřekořenit, aby nebyla potlačena chuť zvěřiny. Proměnu zvěřiny v měkké sousto zaručí také kapka alkoholu, která se v chuti marinády lehce ztratí a masu dodá požadovanou křehkost.

Nejlepší grilování je na rozpáleném kameni, ale postačí i obyčejný gril. Důležité je, aby se maso během pár minut na ohni zprudka zatáhlo. Potom na snížené teplotě a na vyšším roštu grilujte pozvolna ještě asi dalších pět minut.

Další recepty naleznete na www.sumavskazverina.cz.

Na grilování vám postačí obyčejný gril na vašem balkoně

Reklama

Související témata:

Načítám