Hlavní obsah

Nejlepší marinády na grilované maso: K vepřovému zkuste zázvor, ke kuřeti koriandr s limetkou

Foto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

Foto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oheň a kouř propůjčí grilovanému masu nezaměnitelné aroma, jsou ale jenom částí tajemství dokonalého jídla. Důležitou roli hrají také marinády, směsi koření a bylinky, které použijete k nakládání.

Článek

Kvalitnímu vyzrálému hovězímu steaku stačí k dokonalosti špetka soli a pepře, kterými ho ochutíte až po ugrilování, jiným kusům masa ale dodá vyladěná směs koření skvělou vůni a dokáže zvýraznit a povýšit jejich přirozenou chuť. Někdo používá kupované mixy, jiný sahá po sáčcích s kořením podle momentální nálady a jsou i tací, kteří si tajemství svých kořenících směsí pečlivě střeží. Jaké jsou ty nejzajímavější kombinace?

Marináda, nebo směs koření?

Maso můžete před grilováním ochutit dvěma způsoby: buď použijete tekutou marinádu, nebo směs suchého koření, které do masa jemně vetřete špičkami prstů, každá z těchto metod má něco do sebe. Suchá cesta je typičtější pro americké BBQ, maso se při něm obvykle griluje pomalu a na mírném nepřímém ohni.

Marinády jsou rozšířenější u nás: často obsahují kyselé složky, které pomůžou masu zkřehnout, dodají mu šťavnatost a spoustu chuti. Základem marinád bývá obvykle rostlinný olej s kořením a bylinkami. Olej můžete doplnit podle chuti dalšími ingrediencemi, velmi často se používá pivo, hustý jogurt, podmáslí nebo různé druhy octů. Do marinád můžete přidat hořčici, kečup, sójovou omáčku, citronovou, pomerančovou či ananasovou šťávu, ale dokonce i povidla. Koření a bylinky slouží primárně k ochucení, dobře zvolená směs koření dokáže pomoct i s trávením tučnějších kusů masa.

Foto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

Jsou dva hlavní způsoby: buď tekutá marináda, nebo směs suchého koření.Foto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

Nejlepší marinády na vepřové maso

Vepřové maso by si mělo v marinádě poležet alespoň 8-10 hodin, ideální je naložit ho večer před grilováním. Krkovice v marinádě z oleje a trochy piva patří mezi naprostou českou klasiku: k ochucení stačí trocha mleté papriky, pepře, kmínu a česneku. Vepřovému masu sluší také silnější aromatické bylinky, jako jsou rozmarýn a tymián, a skvěle si rozumí i se šalvějí. Výborně také chutná, když do marinády přidáte trochu hořčice. Pustit se ale můžete i do odvážnějších kombinací inspirovaných asijskou kuchyní: smíchejte olej, nastrouhaný česnek, zázvor, sójovou omáčku, limetkovou šťávu (nebo rýžové víno) a chilli podle chuti a do této marinády naložte vepřový bůček, je to lahůdka. Další skvělé ingredience do marinády na vepřové jsou ananasový džus a sladkokyselá chilli omáčka, takhle připravená vepřová žebra budou mizet ze stolu raketovou rychlostí.

Nejlepší marinády na kuře

Jemnějšímu kuřecímu masu stačí i kratší doba naložení, do marinády ho ponořte ráno před grilováním. Drůbeží maso je náchylné na vysušení, celkem spolehlivě ale fungují marinády ze zakysaných mléčných produktů: můžete vybírat mezi hustým jogurtem, podmáslím nebo zakysanou smetanou. Pro tradičnější chuť přidejte špetku pepře, prolisovaný česnek a bylinky podle chuti. Použijte kteroukoliv z provensálského mixu: rozmarýn, tymián, oregano, majoránka, saturejka nebo jejich směs. Přidat můžete špetku levandule a s drůbeží si skvěle rozumí i zvláštně anýzový estragon. Marinády na kuře můžou mít ale i olejový základ: přidejte k němu citronovou šťávu, trochu dijonské hořčice a česnek a bude krásně svěží. Římský kmín, koriandr, česnek a limetka chuť posunou víc do Mexika, sójová omáčka, česnek a zázvor do Asie. Marináda s kapkou medu a velkorysou dávkou chilli pak skvěle funguje s kuřecími křídly.

Nejlepší marinády na hovězí maso

Chuť kvalitního vyzrálého hovězího masa by byla škoda přebít marinádou, opravdu mu stačí špetka soli a pepře. Levnějším a tužším kusům ale marinování prospěje: co se hodí do marinád na hovězí maso? Do oleje přidejte vinný či balzamikový ocet, nebo rovnou půl šálku bílého nebo červeného vína. Fungovat ale bude i citronová nebo limetková šťáva a  worcesterská a sójová omáčka. Pokud máte chuť na trochu netradičnější chuť grilovaného hovězího, použijte drcený jalovec, hořčičná, případně celerová semínka nebo mletý koriandr či uzenou papriku.

Naložené maso nechte před grilováním dojít pokojové teploty, před položením na gril ho nechte dobře okapat a případně i otřete od zbytků marinády a poté se můžete pustit do grilování. Víte, jaké jsou nejčastější chyby při grilování?

Reklama

Načítám