Hlavní obsah

Grilování: Pravý jamajský jerk – vepřové v pikantní marinádě

Hodnocení:
(194)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Nenechte se odradit dlouhým seznamem surovin na marinádu, je jedna z nejlepších, jaké jsem ochutnala. Recept objevil manžel v jedné staré americké kuchařce letos při zahájení grilovací sezony a nemůžeme se ho nabažit. I levnější vepřová plec díky ní získá chuť jako z nejlepší restaurace.

Ingredience pro:
8 porcí
Na marinádu
  • 5 chilli papriček
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 15 snítek čerstvého koriandru
  • 15 snítek petrželové natě
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky mletého nového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 špetky mletého černého pepře
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce tmavého rumu
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce soli
Maso
  • 2 kg vepřové plece
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve připravte marinádu. Jak naložíte s chilli papričkami, je na vás: pokud to máte rádi opravdu ostré, použijte je celé, jinak je rozřízněte a lžičkou opatrně odstraňte semínka. Vložte je do mixéru, přidejte všechny další pevné přísady na marinádu – nahrubo nasekané oba druhy cibule, jemněji nakrájený česnek a oloupaný zázvor, nadrobno nakrájené lístky čerstvého koriandru a petržele a ostatní koření a bylinky. Začněte pomalu mixovat a postupně přidejte i všechny tekuté přísady tak, aby vznikla hustá aromatická kořenicí směs. Jak oloupat zázvor?

Krok 2: Teď připravte maso. Z vepřové plece odstraňte alespoň nejviditelnější kusy šlach a upravte ji tak, aby vznikl plát, pokud možno stejnoměrně vysoký. Vyšší části horizontálně nařízněte, ale nedokrojte, a rozevřete je jako knihu, abyste získali plochý plát. Ostrým nožem pak do masa udělejte několik zářezů asi centimetr hlubokých, aby masem lépe prostoupila marináda. Maso uložte do skleněné mísy, prolijte ho marinádou a prsty ji vtlačte i do zářezů. Přikryjte fólií a nechte v chladu marinovat alespoň šest hodin, ale ideálně přes noc, během této doby maso alespoň jednou obraťte. Jak vybrat maso na gril?

Krok 3: Rozpalte gril, vyjměte maso z marinády a grilujte na přímém žáru asi 15 až 20 minut z každé strany (teplota uvnitř masa by měla dosáhnout asi 75 °C). Ugrilované maso nechte chvíli přikryté odležet, poté ho nakrájejte přes vlákna na tenké plátky a podávejte. 

Tip: Maso skvěle doprovodí mangová salsa: promíchejte na kostičky nakrájené zralé mango a červenou cibuli, nasekaný čerstvý koriandr a chilli papričky, špetku třtinového cukru a zastříkněte limetkovou šťávou.

Pokud grilujete často, připravte si marinádu rovnou z dvojnásobného množství surovin – zalitá olejem vydrží v lednici alespoň týden a kromě jakéhokoliv kusu vepřového se hodí i ke drůbeži a sýrům, včetně tofu.

Anebo vyzkoušíte recept na salsu verde z okurky a bylinek nebo rajčatovou salsu?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek