Hlavní obsah
3,0
(205)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Možná máte podobného maniaka ve svém okolí také: když mluví o jídle, sbíhají se sliny i těm, kdo si zrovna dali tříchodové menu, a když se pak sám pustí do vaření, jen doufáte, že se na vás také dostane. Já jsem jednoho takového přemluvila, aby nám prozradil tipy na nejlepší grilovaná křidýlka, jaká jste kdy jedli! A k tomu přidal recept na úplně jednoduchou a parádní domácí BBQ omáčku.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na křídla
  • 1,5 kg kuřecích křídel
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/3 lžičky kajenského pepře
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička drceného pepře
  • jablečný ocet
Na barbecue omáčku
  • 1 hrnek kečupu
  • 1/2 hrnku jablečného octa
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/3 g kajenského pepře
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 4 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička soli
Na salát coleslaw
  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • 1 mrkev
  • 1/2 limetky
  • 1 hrst jarní cibulky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžíce cukru krupice
  • sůl a pepř
Článek

Jiří Novák pracuje jako šéfkuchař ve vyhlášené pražské restauraci, ale jeho největší kulinářskou vášní je grilování, uzení a především výroba chilli omáček. Když jsem tedy chtěla sepsat tipy, jak nejlépe ogrilovat a ochutit kuřecí křídla, byl to můj zdroj číslo jedna.

Díky nepřímému grilování a špalíčku ovocného dřeva mezi uhlím je maso lehce zauzené, perfektně propečené a přitom stále šťavnaté. Jiří Novák rovnou přidal i recept na domácí barbecue omáčku, která je hotová během chvilky a kupovaná se jí chutí ani složením zdaleka nevyrovná. Jako příloha postačí kousek čerstvého pečiva nebo křupavý coleslaw se svěží limetkou.

Postup

01.

Neděste se dlouhého seznamu koření, vystačíte si i jen s paprikou, cukrem, solí a pepřem, ale bylinky a cibule s česnekem v marinádě rozhodně stojí za vyzkoušení.

Foto: Jakub Jurdič

Nejprve si připravte dry rub neboli suchou směs koření, do které se kuře obalíFoto: Jakub Jurdič

02.

Křidélka v kloubech rozdělte na tři kusy, nejmenší si schovejte na kuřecí vývar. Není na něm v podstatě žádné maso a na grilu by se jen připaloval.

Foto: Jakub Jurdič

Křidýlka naporcujte a špičky dejte stranou, ty se grilovat nebudouFoto: Jakub Jurdič

03.

Všechny ingredience (kromě octa) smíchejte, vytvořte suchou marinádu a kuře v této směsi koření a bylinek obalte ze všech stran.

Foto: Jakub Jurdič

Rukama maso pořádně promíchejte s kořením. Žádné marinování není třebaFoto: Jakub Jurdič

04.

V grilu rozpalte uhlí, pokud seženete, přidejte i kousek tvrdého dřeva bez pryskyřice (buk, dub, štěpky ovocných stromů), díky kterému se maso i krásně zaudí. Uhlí i dřevo shrňte na stranu a maso pokládejte na mřížku tak, aby nebylo přímo nad nimi. Zavřete, pokud máte gril s průduchy, nechte je pootevřené nad kuřetem, a pečte 20 až 50 minut podle toho, jak je gril výkonný a jak ho rozpálíte a naplníte.

Foto: Jakub Jurdič

Nepřímé grilování má velikou výhodu – můžete grilovat i za deště...Foto: Jakub Jurdič

05.

Během pečení křídla sem tam otočte a rozprašovačem nebo lahvičkou s otvory ve víčku klidně i třikrát za grilování pokropte směsí jablečného octa a vody v poměru 1 : 1. Maso díky tomu bude ještě křehčí.

Foto: Jakub Jurdič

Vyzkoušejte trik s jablečným octem, kuře bude díky němu krásně křehké!Foto: Jakub Jurdič

06.

Barbecue omáčku můžete použít i kupovanou, ale domácí je mnohem lepší a bez zbytečných konzervantů a zahušťovadel.

Foto: Jakub Jurdič

Domácí BBQ omáčku máte hotovou během chvilky a s kupovanou se nedá srovnávatFoto: Jakub Jurdič

07.

Všechny suroviny na omáčku jednoduše smíchejte a alespoň deset minut povařte do zhoustnutí.

Foto: Jakub Jurdič

Vše se jen smíchá a povaří. Nic na tom není a přitom je to tak dobré!Foto: Jakub Jurdič

08.

Jako příloha je skvělý zelný salát coleslaw. Jiří Novák ho udělal z pořádné čtvrtky zelí (600 g), kterou nakrouhal a smíchal s nastrouhanou mrkví. Zálivku připravíte tak, že z půlky limety oříznete veškerou kůru a bílé části a rozmixujete ji se všemi ostatními ingrediencemi (kromě zeleniny samozřejmě). Vše promíchejte a případně dochuťte.

Foto: Jakub Jurdič

Limetka přijde do zálivky i s dužinou, ale kůru pořádně ořízněte, je hořkáFoto: Jakub Jurdič

09.

Když jsou křídla propečená, promíchejte je s BBQ omáčkou (měla by stačit asi polovina připraveného množství) a ihned podávejte. Na gril už se maso nevrací, aby se omáčka nepřipalovala.

Foto: Jakub Jurdič

Nakonec už jen kuře promíchejte s omáčkou a máte hotovo!Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kuře jsme si dali s neuvěřitelně dobrými chilli omáčkami, které Jiří Novák vyrábí pod značkou Juras Chilli Sauce (najdete na FB a Instragramu)Foto: Jakub Jurdič

Jak upéct kuřecí křídla v troubě? Pokud vám počasí nepřeje nebo se vám nechce grilovat, kuřata připravte stejně, jen je pečte 35 až 45 minut při 180°C v troubě.

Co nejraději grilujete vy? Vepřové špízy, hovězí burgery nebo opékáte spíš zeleninu, sýry a tofu?

Reklama