Hlavní obsah

Hovězí steak s grilovanými rajčaty a salátem

Hodnocení:
(98)
Foto: Archiv redakce
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Steak ze svíčkové zvládne dnes už každý, je ale spousta jiných kusů hovězího, které se na gril hodí možná ještě víc. Zkoušeli jste třeba pupek neboli flank steak? Ne? Tak si ho zapečte se sýrem a přidejte omáčku z grilovaných rajčat a svěží míchaný salát. Průvodcem vám bude kuchař Martin Škoda z pořadu Grill Hunters na Stream.cz.

Ingredience pro:
5 porcí
Na rajčatovou omáčku
  • 3 rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička medu
Na maso
  • 1000 g hovězího pupku
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • cukr krupice
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 300 g sýru provolone
  • 1 hrst oliv
  • 1 snítka oregana
  • rajčata
Na salát
  • 1 hrst cherry rajčat
  • 1 salátová okurka
  • 2 červené cibule
  • 100 g rukoly
  • 100 g polníčku
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na servírování
  • pečivo
Článek

Postup

Krok 1: Rajčata přepulte a řeznou stranou položte na rozpálený gril. Česnek neloupejte a dejte také na rošt. Až se rajčata dobře zbarví a začnou měknout, tak je obraťte, mírně zakápněte olejem, osolte, opepřete a i s česnekem grilujte zhruba dalších deset minut, dokud nebudou horká a pěkně změklá. Poté rajčata i česnek oloupejte a přesuňte do hmoždíře nebo mixéru, přihoďte oregano, sůl, pepř, olivový olej a med. Omáčku dobře rozmačkejte nebo rozmixujte a dle potřeby dochuťte. 

Krok 2: Maso vyndejte z lednice alespoň hodinu před grilováním, ať není studené. Gril rozpalte naplno. Těsně předtím, než začnete grilovat, pupek z obou stran osolte, opepřete a mírně pocukrujte. Cukr na povrchu zkaramelizuje, maso se zbarví a chytne další chuť. Pupek mírně potřete olejem a v celku vložte na gril. Opékejte ho z jedné strany, dokud se na povrchu pěkně nezatáhne (cca tři minuty), poté ho obraťte, opečenou stranu potřete vrstvou omáčky, zakryjte plátky sýra a rajčat a nechte na grilu dodělávat, dokud se sýr nezapeče a maso nebude hotové (ideálně středně propečené). Mělo by to podle výšky steaku trvat tři až pět minut. Zapečenou masovou pizzu sundejte z grilu, posypte olivami, oreganem a před krájením nechte alespoň tři minuty odpočinout.  

Foto: Archiv redakce

Nakrájený pupek se zeleninou podávejte na velkém prkénku

Krok 3: Rajčata, okurky i cibuli nakrájejte podle nálady a rozprostřete na velký talíř, přidejte lístky rukoly a polníčku a nakonec celý salát osolte, opepřete a mírně zakápněte citronem a olejem. Masovou pizzu“ nakrájejte na tenké plátky a podávejte nejlépe na velkém prkně společně se salátem a křupavým pečivem. Ať si každý u stolu naloží podle chuti.

Škoda nevědět: Tenhle recept lze připravit na jakémkoliv grilu, a pokud budete chtít, tak i v klasické kuchyni. Rajčata zapečete v troubě, steak zatáhnete na pánvi a pak doděláte při nižší teplotě také v troubě. Pozor, pupek vždycky grilujte v celku, jinak přijdete o šťavnatost a křehkost!

Dejte hovězímu pupku podle Martina Škody šanci – na videorecept se podívejte zde.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.