Hlavní obsah

Víkendové hody! Hoďte na gril křehké kuřecí, krkovici, ale třeba i špíz nebo žebra

Foto: libranding, Shutterstock.com

Foto: libranding, Shutterstock.com

Kdy jindy připravovat jídlo na grilu než v létě, kdy je na to počasí a díky prázdninám i čas. Jestli se chystáte rozpálit gril právě o víkendu, můžete se inspirovat recepty na to nejchutnější maso!

Článek

Maso na gril - v některých rodinách hraje prim kuřecí, jinde nedají dopustit na vepřové a další si rádi namíchají různé druhy na špízy. Jestli právě uvažujete, jaké to vyhraje o tomto víkendu, třeba dostanete tu správnou inspiraci díky výběrů nejlepších receptů pro masožravce!

Jak připravit maso na grilu?

Možností, jak ochutit nebo připravit maso na grilu, je mnoho, ale máme pár zaručených tipů:

Grilovací techniky podle druhu masa

Ať si vyberete jakýkoli druh masa, měli byste si být jisti, že ho umíte na grilu správně připravit:

  • Hovězí steak grilujte nejprve krátce a zprudka při vysokém žáru, a to z obou stran. Poté maso stáhněte z přímého ohně na nižší teplotu, kde ho nechte „dojít“ do požadovaného stupně propečení. Nebojte se využít vpichový teploměr. Medium steak by měl mít uprostřed cca 56 °C.
  • Pro vepřové maso, zvláště ramínko nebo bůček, je ideální metoda pomalého grilování při nižší teplotě, kdy se rozpustí přebytečný tuk. Maso bude měkké a v ústech se bude jen rozplývat.
  • Kuře jemně naplocho rozklepejte klouby ruky - propeče se rychle a rovnoměrně, přitom zůstane šťavnaté.
  • Ryby mají nejjemnější maso, proto je potřeba s nimi zacházet citlivě. Nejlépe je grilujte na podložce.

Obecné rady na grilování

  • „Po sundání masa z grilu jej vždy nechte 5 až 10 minut odpočívat. Šťáva tak zůstane uvnitř a maso bude výrazně chutnější. Základem jsou kvalitní suroviny, promyšlená příprava a správná technika,“ radí šéfkuchař CrossCafe Luboš Martínek.
  • Zabalte maso nebo zeleninu do alobalu s bylinkami a kořením pro pomalejší přípravu, která zachová šťavnatost a dodá jídlu další chutě.
  • „Použijte citron nebo limetku jako součást marinády nebo přímo při grilování – dodají mu svěžest a kyselost, která vyvažuje těžší chutě masa,“ radí Jiří Novosad, šéfkuchař z Wellness hotelu Horal.
  • Zkuste grilovat ovoce, jako mango nebo ananas, a servírujte je s trochou medu a koření, například se skořicí. Je to skvělý způsob, jak zakončit grilovací večer.

Načítám