Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Opravdový nadšenec nezná sezonu a je ochoten stát u rozpáleného roštu klidně i v zimě, pokud alespoň trochu přeje počasí. Ovšem teď už nastala vhodná doba i pro méně otužilé, kteří si chtějí u grilu posedět, popovídat a pak si hotový pokrm vychutnat venku na čerstvém vzduchu.
Grilovat se dá i na balkoně, ale ještě lepší je, když na to máte místo třeba na zahradě nebo terase. „Přenosný gril je skvělá volba pro příležitostné grilování, ale pokud grilujete pravidelně a chcete mít venku plnohodnotné zázemí, dobrým řešením je pořídit si modulární zahradní kuchyň. Umožňuje přizpůsobení prostoru i výběr jednotlivých prvků podle vašich požadavků,“ radí Daniel Nádaský z řetězce XXXLutz.
Jaký typ grilu je nejlepší
Základ pro každé grilování, ať už ve venkovní kuchyni, nebo doma, je kvalitní přístroj. Druhů grilů je mnoho a každý si našel své uživatele, kteří oceňují právě jeho benefity. >>>Na čem grilovat: uhlí, plyn, nebo elektřina?
1. Grily na dřevěné uhlí
Klasika, která zatím nevyšla z módy. Obsluha je sice náročnější (musíte založit oheň, udržet ho a rozpálit na požadovanou teplotu atd.) a vyžaduje jistou dávku zkušeností, ale vyplatí se: vůně, kterou pak pokrmy mají, je nenahraditelná. Navíc jde o cenově přijatelné přístroje, snadno se přenášejí a jsou nezávislé na elektřině nebo plynové bombě. Na druhou stranu je z nich nejvíc kouře.
2. Plynové grily
Jejich zastánci si pochvalují, že jsou skoro okamžitě schopny práce a lze u nich velmi citlivě nastavit teplotu. Nevýhodu může pro někoho představovat nutnost pamatovat na naplnění plynové bomby a dodržování bezpečnosti při manipulaci a dále to, že se tyto přístroje hůř přenášejí a převážejí. Z bezpečnostních důvodů byste je neměli mít na balkoně ve městě.
3. Elektrické kontaktní grily
Jsou pohodlné a rychlé, dá se na nich snadno nastavit teplota, nicméně jsou závislé na zdroji proudu. „Zásadní výhoda je, že je můžete používat kdekoliv, kde je k dispozici přívod elektřiny. Lze na nich grilovat po celý rok bez ohledu na počasí a díky absenci kouře jdou s klidem rozpálit na balkoně či přímo v kuchyni. Jsou i přívětivější ke zdraví,“ říká Eduarda Hekšová, ředitelka organizace dTest.
Vše pro grilování: tipy na nářadí i nádobí
Grilování, to není jen obsluha grilu a marinování masa, ale také společné posezení při jídle. Takže se budou hodit jak potřeby pro samotnou přípravu pokrmů, tak i pro servírování a stolování. Podívejte se do fotogalerie a nechte se inspirovat. I zdánlivá maličkost může hodování s rodinou a přáteli rozjasnit a dodat mu „něco navíc“.
Grilovací sezona
Grilovací sezona odstartovala! Nechte se inspirovat recepty, které si zamilujete. Je libo šťavnatý burger, lahodný dip nebo svěží salátek jako přílohu?
Burgery
S trhaným vepřovým | Vegetariánský z řepy | Veganský | Krůtí s dipem | Tuňákový se salátem | Kuřecí s coleslawem | Hovězí s čedarem