Hlavní obsah

Jak probudit organismus. Nechte si naklíčit jídelníček

Foto: Daniel_Dash, Shutterstock.com

Nechte si naklíčit jídelníček. Dostanete tak do těla mnoho zdraví prospěšných látek.Foto: Daniel_Dash, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Semínka při klíčení doslova ožívají, dochází v nich k bouři enzymů a několikanásobnému navýšení nutričních hodnot. Ne nadarmo byla naklíčená semínka zařazena na seznam 50 potravin budoucnosti. Nestojí již to za zvážení a zařazení do jídelníčku? Klíčení je přitom velmi snadné a zvládne ho doma každý.

Článek

Klíčky do stravy dostanete více zdraví prospěšných látek a jejich pestrost vás nepřestane nikdy bavit. Domácí klíčení má však i své nevýhody. Pro lenivce se nabízí možnost jednoduše některé druhy klíčených luštěnin, obilovin a pseudoobilovin zakoupit v klasickém obchodě s potravinami hotové a máte to bez práce! Tady jsou důvody, proč klíčkům podlehnout.

1. Oživí jídelníček a probudí organismus

Využití klíčených luštěnin, obilovin a pseudoobilovin je nesmírně široké, zapojíte je ve studené i teplé kuchyni, a navíc skvěle vypadají na talíři. Poslouží jako posypka na polévky, saláty, těstoviny, vyladí vaše smoothie, pomazánky, placky, karbanátky i těsta na pečení. Kouzlit s nimi můžete při přípravě sladkých i slaných těst. „Klíčky vám posílí imunitu, zlepší trávení, podpoří psychickou pohodu a brzy po jejich zařazení do jídelníčku pocítíte příval nové energie. Jejich zařazení do jídelníčku doporučuji především v jarních měsících, kdy se vzpamatováváme z dlouhé zimy,“ doporučuje Zuzana Melicharová, DiS., nutriční terapeutka Semix Pluso.

2. Zlepší stravitelnost surovin

Nahlédneme-li pod pokličku klíčení, uvidíme, že v klíčkách dochází k explozi, nárůstu všech prospěšných látek, živin, enzymů, esenciálních aminokyselin, vlákniny, vitaminů, zejména z řady C, A, B a E, a zároveň minerálních látek, jako je draslík, vápník, hořčík či fosfor. „Zmíněné enzymy jsou nezbytné pro metabolické procesy, jako je regenerace buněk, trávení potravy a vstřebávání živin. Tyto enzymy jsou důvodem, proč jsou klíčené suroviny lépe stravitelné,“ vysvětluje Zuzana Melicharová.

Foto: iMarzi, Shutterstock.com

Klíčky se hodí do salátů, polévek, ale můžete je využít i při pečení. Stačí zapojit fantaziiFoto: iMarzi, Shutterstock.com

3. Vylepšené a již připravené ke konzumaci z obchodu

Přiznejme si, že ne každého bude bavit domácí pěstování. Během klíčení je nutné semínka pravidelně několikrát denně proplachovat, aby nevznikly plísně či škodlivé mikroorganismy. Jejich trvanlivost je navíc relativně krátká a se spotřebou nelze otálet. Řešením jsou klíčené luštěniny, obiloviny a pseudoobiloviny ve formě zasušených lupínků, které prošly tepelnou úpravou. „Hlavním benefitem tepelně upravené varianty je jejich dlouhá trvanlivost, a to bez přídavku konzervantů, cukru či éček, snadná manipulace a široké využití. Přestože prochází zrna tepelnou úpravou, udržují si svůj vylepšený nutriční profil,“ uzavírá Zuzana Melicharová, DiS., která předpovídá klíčení velkou budoucnost.

Na čem si pochutnáte

  • Z luštěnin můžete klíčit čočku, cizrnu, hrách, arašídy, sóju a fazole mungo a adzuki. (Klasické fazole se pro klíčení nehodí, jelikož obsahují přírodní toxické látky.)
  • Mungo klíčky jsou jedny z nejoblíbenějších, umí posílit naši imunitu i psychiku, detoxikují organismus.
  • Z obilovin ke klíčení vybírejte oves, pšenici či proso.
  • Z pseudoobilovin sáhněte po pohance, quinoe, amarantu. Pseudoobiloviny vynikají oproti obilovinám vyšší biologickou hodnotou.
  • V obchodě zakoupíte klíčené hrachové lupínky, klíčené ovesné vločky, klíčené lupínky z cizrny, pohanky, quinoy či červené čočky.

Klíčky a microgreens není jedno a totéž

Nepleťte si klíčky s microgreens, jedná se o rozdílné potraviny. „Klíček se konzumuje i s kořínkem a k růstu mu stačí 2 až 4 dny, zatímco microgreens můžete dle druhu sklízet již okolo 10. dne a jí se pouze vrchní část rostlinky bez kořínkové části. Microgreens jsou oceňovány pro enormní množství živin, které je až 40× vyšší než u dospělých rostlin,“ říká Michal Tesařík z moravské farmy inGreen, která se věnuje pěstování microgreens a aquaponii. „Díky velkému množství obsažených enzymů, které jsou zásadní pro metabolické procesy, jako je například regenerace buněk a zpomalení jejich stárnutí, jsou microgreens vítaným pomocníkem i při jarních očistných a revitalizačních kúrách,“ doplňuje Tesařík.

Foto: iMarzi, Shutterstock.com

Klíček se konzumuje i s kořínkem a k růstu mu stačí 2 až 4 dnyFoto: iMarzi, Shutterstock.com

Společný benefit klíčků a microgreens

Osiva z řad luštěnin se mohou pochlubit i vysokým obsahem bílkovin. Co mají klíčky a microgreens společné, je mimořádný obsah živin, chuťová rozmanitost a vizuální atraktivnost. „Nabuzené několikadenní rostlinky microgreens mohou svým složením pokrýt značnou část denního příjmu vitaminů a minerálních látek a zpestřit jídelníček. Takový hrách v době klíčení má velké množství vitaminu C, semínka červeného zelí jsou bohatá na vlákninu a jsou zdrojem nejen vitaminů jako C, E, K a B, betakarotenu, ale i řady minerálních látek. Nenáročnost pěstování microgreens umožní mít vždy po ruce v kuchyni živinami nabitou a mnohostranně využitelnou surovinu,“ doplňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování, která ráda do navrhovaných dietních jídelníčků používá jak klíčky, tak microgreens.

Načítám