Hlavní obsah

Je voda, kterou pijeme, stále bezpečná? Ani ta nejčistší není zcela bez rizika

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 22. březen připadá Mezinárodní den vody, a tak vás možná napadne otázka: Je voda, kterou pijeme, stále bezpečná? Moderní vědecké poznatky a nové technologie nám ukazují, že ani ta nejčistší voda není zcela bez rizika, a to kvůli mikroplastům, které se do ní dostávají. Zatímco odborníci zkoumají možné dopady těchto částeček na lidské zdraví a životní prostředí, existují kroky, které můžeme podniknout pro snížení jejich příjmu.

Článek

V první řadě je důležité si říct, co vlastně mikroplasty jsou. Jde o malé částice plastů o velikosti od 100 nanometrů po 5 milimetrů. Tyto částice jsou buď původním materiálem, který byl rozdrcen na menší kousky, nebo mohou vzniknout rozkladem větších plastových předmětů. Nacházejí se téměř všude - ve vodě, vzduchu, v potravinách, a dokonce se mohou vyskytovat i v těle právě narozeného dítěte.

Nejčastějšími zdroji mikroplastů jsou:

  • Odpadní vody: Plasty z domácností, průmyslového odvětví a zemědělství mohou skončit v odpadních vodách a nakonec se dostat do řek, jezer a moří.
  • Opracované plastové materiály: Například gumové pneumatiky z aut, které se opotřebovávají při jízdě na silnici, uvolňují mikroplasty do ovzduší a následně do životního prostředí.
  • Kosmetické produkty: Drobné plastové mikročástice jsou často přidávány do kosmetických produktů, jako jsou krémy, čisticí prostředky nebo zubní pasty, a mohou se následně dostat do odpadní vody.
  • Průmyslová znečištění: Výrobními procesy se uvolňují mikroplasty do ovzduší nebo vody, zejména pokud se pracuje s plastovými materiály.

Mikroplasty jsou také často nalezeny v potravinách, jako je sůl, mořské plody a balená voda.

Mikroplasty ve vodě

Studie zveřejněná začátkem ledna 2024 v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences odhalila překvapivé zjištění - balená voda, často považovaná za bezpečnější alternativu k běžné kohoutkové vodě, může obsahovat alarmující množství mikroplastů. Laserová technologie použitá v této studii odhalila až 240 000 plastových částeček menších než jeden mikrometr ve vzorcích litru balené vody. Až 90 % těchto částic bylo klasifikováno jako nanoplasty, což je forma mikroplastů, jež může mít potenciálně ještě negativnější dopady na životní prostředí a lidské zdraví.

Jak nám mikroplasty škodí? A škodí vůbec?

Jaký dopad na naše zdraví mají mikroplasty, je zatím stále ve stadiu výzkumů. Není ovšem tak těžké vydedukovat, že pokud volně neprojdou tělem, ale vstřebají se, mohou být škodlivé, protože často obsahují stabilizátory, zpomalovače hoření a další chemikálie. Světová zdravotnická organizace (WHO) rozhodně nabádá rizika mikroplastů v těle nepodceňovat.

Kolik jich máme v sobě

Jak už bylo zmíněno, mikroplasty jsou opravdu všude kolem nás. Množství, které za týden zvládneme „vstřebat“, vás ale možná překvapí. Opravdu se nejedná o zanedbatelné hodnoty - studie Světového fondu na ochranu přírody (WWF) zjistila, že člověk za jediný týden může přijmout až dva tisíce mikroplastů o celkové hmotnosti 5 gramů. To odpovídá přibližně váze platební karty.

Foto: zefart, Shutterstock.com

Kohoutková voda je stále nejbezpečnější Foto: zefart, Shutterstock.com

Jak omezit jejich konzumaci

Jedním ze způsobů, jak omezit příjem mikroplastů, může být omezení konzumace balené vody a filtrace té kohoutkové, ať už formou filtrační patrony, filtru přímo upevněného na kohoutku nebo skladováním ve filtračních nádobách. Ty by měly být ideálně skleněné s nanofiltry, ale dnes na pultech obchodů najdete i sklenice a konvice vyrobené z „bezpečného plastu“.

Nejlepší je kohoutková

Podle výzkumu provedeného Akademií věd České republiky mohou úpravny vody (klasické čističky pitné vody) na území České republiky odstranit až 83 % mikroplastových částic, čímž poskytují bezpečnější alternativu k balené vodě. „Dostatečná účinnost filtrace minimalizuje průnik plastových částic do pitné vody. Účinná filtrace vody odstraní jak mikroplasty, tak ostatní nerozpuštěné částice,“ říká Marcela Dvořáková, výkonná ředitelka komunikace skupiny Veolia ČR. Z toho tedy jasně vyplývá, že kohoutková voda, kterou si doma natočíte, je stále nejlepší variantou vody, kterou můžete pít. „Přístup ke kvalitní pitné vodě má 96 % obyvatel České republiky, takže téměř každý má dnes možnost rozhodnout se, zda si vodu koupí v jednorázové PET lahvi, nebo použije kohoutkovou,“ říká Michal Panis, manažer značky SodaStream.

Proč je pití čisté vody tak důležité?

  • Pro hydrataci a energii: Čistá voda je základní stavební kámen pro správné fungování našeho těla. Dostatečný příjem vody je klíčový pro udržení energie a vitality.
  • Pro zdraví trávicího systému: Pití čisté vody podporuje trávení tím, že pomáhá rozpouštět živiny a udržuje průchodnost trávicího traktu.
  • Pro udržení tělesné teploty: Když cvičíme nebo jsme v horkém prostředí, naše tělo se potí, aby se ochladilo. Pití vody nám pomáhá udržovat správnou tělesnou teplotu a zabránit přehřátí.
  • Pro zdraví ledvin: Ledviny potřebují dostatek vody k odplavení odpadních a toxických látek z těla. Pití čisté vody podporuje jejich funkci a chrání je před různými problémy spojenými s nedostatkem hydratace.
  • Pro krásnou pleť: Dostatečný příjem vody pomáhá udržovat kůži hydratovanou a zdravou. To může vést k výraznému zlepšení vzhledu kůže, včetně snížení suchosti, zmírnění akné a jiných kožních problémů.
  • Pro jasnou mysl: Dehydratace může mít negativní vliv na naše kognitivní schopnosti, jako je koncentrace, paměť a rozhodování.
  • Pro posílení imunity: Dostatečný příjem vody podporuje zdravý imunitní systém, což pomáhá bojovat proti infekcím a nemocem.
  • Pro snížení hladiny kalorií: Pití vody snižuje chuť k jídlu a přináší pocit sytosti.
Související témata:
Úpravny vody

Načítám