Hlavní obsah

Proč a jak namáčet ořechy? Dostanete z nich lepší chuť i více zdraví prospěšných látek

Foto: Melica, Shutterstock.com

Foto: Melica, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ořechy a semínka představují chutné křupavé zobání, které také patří do zdravého vyváženého jídelníčku. Hlavní předností ořechů je obsah zdravých tuků, které prospívají srdci i cévám, a dalších užitečných látek, jako jsou bílkoviny, vláknina, antioxidanty, vitaminy i minerály. Chcete-li si ořechy ještě „vylepšit“, a to jak chuťově, tak nutričně, dopřejte jim lázeň!

Článek

Hrst ořechů denně si podle doporučení nutričních specialistů může dopřát každý (pokud tedy nemá na ořechy alergii). Průzkumy dokazují, že konzumace ořechů má řadu zdravotních benefitů. „Ořechy jsou zdrojem zdravých tuků, jako jsou nenasycené mastné kyseliny, a to včetně kyseliny linolové, která v nervové soustavě plní důležitou funkci - pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu. Zároveň obsahují vlákninu i bílkoviny, proto je ráda využívám v různých typech dietních jídelníčků,“ zmiňuje nutriční specialistka Kateřina Šimková (Zdravé stravování), která sestavuje jídelníčky a krabičkové diety.

Proč namáčet ořechy

Tak proč je tedy ještě máčet, když jsou už takto téměř zázračné? Namáčení ořechů má řadu přínosů. Ořechy obsahují kyselinu fytovou, která brání jejich nakličování, dokud nejsou ve vyhovujícím prostředí. Její zápornou schopností ale je, že se váže na minerální látky v organismu, a ořechy jsou tak hůře stravitelné.

„Pro lepší představu, na 100 g mandlí připadá přibližná koncentrace kyseliny fytové okolo 1400 mg, u rýže je to jen okolo 367 mg. Co se týče využitelnosti obsažených minerálních látek, například zinku, klesá jejich absorpce o zhruba 18 % při přítomnosti již 2 mg kyseliny fytové, při koncentraci 250 mg je tomu již 64 %. Z dostupných výzkumů vyplynulo, že namáčení ořechů po dobu 18 hodin vede ke snížení kyseliny fytové až o 50 %,“ vysvětluje Kateřina Šimová způsob, jak ze snědených ořechů dostat maximum. A nejde jen o vitaminy a prospěšné látky, namáčení také prospěje chuti! Máčením jsou ořechy jemnější a zbaví se i případné hořkosti.

Foto: Valerii__Dex, Shutterstock.com

Ořechy namáčejte ve vodě se špetkou soliFoto: Valerii__Dex, Shutterstock.com

Jak namáčet ořechy

  • Základem pro namáčení je vybírat ořechy přírodní, nepražené, nesolené či jinak ochucené. Namáčet je lze se slupkou i bez.
  • Ideální volbou jsou ořechy v bio kvalitě. „Ořechy s označením BIO jsou produktem ekologického zemědělství a vyznačují se vysokou kvalitou. Základem bio produkce je zdravá půda, o kterou je pečováno pouze organickým hnojením bez použití pesticidů a jiných průmyslových hnojiv,“ doplňuje Petra Vránová z české rodinné pražírny Alika, která s pěstiteli bio ořechů spolupracuje.
  • Ořechy zalijte vodou a nechte je máčet při pokojové teplotě. Do vody můžete přidat špetku soli, kdy slaná voda celý chemický proces v ořeších ještě podpoří.
  • Ořechy namáčejte alespoň přes noc, ale jinak se uvádí různá doporučená doba dle jednotlivých druhů. Můžete se řídit jednoduchým pravidlem: čím je ořech tvrdší, tím delší dobu potřebuje.
  • Druhý den je jen propláchněte pod tekoucí vodou a můžete je ihned konzumovat, použít do receptů či je usušit pro uskladnění.

Jak dlouho namáčet ořechy

Záleží na tvrdosti a velikosti ořechů, řídit se však můžete snadným přehledem:

DruhČas
Kešu2-4 hodiny
Makadamové2 hodiny
Mandle8-12 hodin
Para3 hodiny
Pistácie8 hodin
Vlašské4 hodiny
Lískové8-12 hodin

Jak skladovat namočené ořechy

Pokud byste vlhké ořechy nespotřebovali a neusušili, velmi rychle by zplesnivěly. K sušení skvěle poslouží sušička nebo postačí plech v troubě na teplotu cca 40 °C. „Takto upravené ořechy se doporučuje skladovat v uzavřené nádobě v lednici, a to po dobu maximálně 3 týdnů. Preferujete-li oříšky křupavé, můžete si je kdykoliv krátce opražit nasucho na pánvi. Krátkým opražením získají ještě výraznější aroma a budou křupavé i voňavé,“ radí Petra Vránová z Aliky.

Načítám