Hlavní obsah

Geniální řeřicha: Vitaminová bomba prospívá zdraví, skvěle chutná a vyroste vám za čtyři dny

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Reklama

Chcete-li doma probudit správnou jarní atmosféru a probrat se ze zimního útlumu, vsaďte na výhonky řeřichy. Během pár dní máte doma čerstvou zeleň, navíc plnou cenných životabudičů.

Článek

Zatímco na čerstvou lokální zeleninu a ovoce si musíte ještě počkat, z klíčků můžete během krátké doby vykouzlit šťavnaté zpestření salátů i pomazánek. Zkuste třeba řeřichu, zazelená se už za dva dny.

„Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitaminů, minerálních látek, esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek. Navíc je to moc krásná podívaná denně semínka pozorovat, jak se probouzí, mění a rostou, a to během dvou dnů,“ říká Barbora Hernychová, produktová specialistka firmy Probio. 

K čemu jsou dobré řeřichové klíčky

A proč právě řeřicha? Díky hořčičným silicím je hodně aromatická až štiplavá a připomíná chutí ředkvičky. Její konzumace napomáhá metabolismu, činnosti ledvin i zažívání. Podporuje krvetvorbu a protizánětlivé procesy v těle, čistí dýchací cesty a plíce a uleví i při kašli. Má diuretické účinky a může být nápomocná v případě močových kamenů i zánětů. Na talíř se v době jarní únavy hodí i díky obsahu vitaminů C, B a K a také draslíku, železa a hořčíku.

Foto: uladzimir zgurski, Shutterstock.com

Řeřichou můžete posypat chleba ke svačině, polévky i maso, dodá jídlu pikantní chuť a podpoří tráveníFoto: uladzimir zgurski, Shutterstock.com

Jak na semínka řeřichy

Na samotné klíčení potřebujete semínka určená pro klíčení, tedy nijak chemicky ošetřená. Koupíte i různé speciální misky a sklenice, ty se ale hodí spíš pro větší semínka.

Semena řeřichy můžete klíčit na misce s trochou buničiny nebo papírové utěrky. To je metoda ideální pro semínka příliš drobná, jako má například také ředkvička, vodnice, hořčice nebo obiloviny, nebo taková, která se po namočení obalují slizem a jde je špatně proplachovat, například chia semínka. Při klíčení na vatičce nekonzumujete celá semínka, ale zastříháváte si vzrostlou nať.

Semínka není třeba nijak předmáčet, jednoduše na misku položte vrstvu vlhké vaty a rovnoměrně je do ní vsypte. Dvakrát denně vatu roste, ať vám nevyschne, a už za dva dny můžete pozorovat první výhonky, za čtyři dny už jich bude dost na ochutnání. Úrodu pak stačí jednoduše odstřihnout.

Pokud množstvím semínek nebudete šetřit, můžete mít do týdne pěkně husté osení, na které můžete naaranžovat kraslice nebo jiné velikonoční dekorace. Jen nezapomeňte výhonky dál rosit, ať neuschnou, mohou dorůst až do výšky třiceti centimetrů.

Foto: Garachshenko Marina, Shutterstock.com

Vzrostlé výhonky řeřichy můžete mít do týdne, snadno tak stihnete vytvořit jarní osení, které doplní vaši velikonoční výzdobu, třeba ve skořápkáchFoto: Garachshenko Marina, Shutterstock.com

Čerstvé jsou nejlepší

Lepší je klíčit semínka v menším množství a pravidelně. Pokud vám klíčky začínají docházet, rozjeďte další várku klíčení. Ideální je totiž konzumovat je vždy čerstvé, skladování i tepelná úprava likvidují cenné živé enzymy. Klíčky a ostříhané výhonky v lednici navíc vydrží jen dva tři dny, pak hrozí plíseň a zahnívání.

Klíčky používejte ideálně zastudena. Hodí se do salátů, polévek, můžete jimi posypat pečené maso a ryby i míchaná vajíčka a omelety (jak na dokonalá míchaná vajíčka). „Klíčky lze použít i do pomazánek nebo je promíchat s přílohou, například s rýží nebo quinoou,“ radí Milan Merva, osobní trenér a specialista na zdravý životní styl z Menu Gold.

Platí na hříchy v jídle

A ještě jednu věc klíčky řeřichy umí. Je vám těžko po jídle nebo máte výčitky z tučného vepřa knedla zela, které jste si dopřáli k obědu? Řeřicha může pomoci uklouznutí v jídle napravit, podpoří totiž produkci žaludečních šťáv, činnost žlučníku i jater. Pomůže proti pocitu plnosti i nafouknutému břichu, proto se sušená řeřicha přidává i do čajů proti plynatosti. Pomáhá také držet na uzdě chuť na sladké, za to vděčí své nahořklé chuti a obsahu chromu, jehož nedostatek mlsnou podporuje. Oceníte ho proto i při dietě.

Podobně si ale můžete nechat naklíčit i jinou zeleninu. Nasládlou chuť připomínající hrášek mají třeba klíčky mungo fazolek, šťavnaté jsou klíčky brokolice nebo cizrny, pikantní je rukola nebo ředkev.

Reklama

Související témata:

Načítám