Hlavní obsah

Jarní kopřivový detox. Udělejte svému tělu dobře díky rostlině, která je všude

Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřiva, zdánlivě obyčejná rostlina, v sobě skrývá bohatství vlastností prospěšných pro naše zdraví a detoxikační procesy. Od starověku byla kopřiva používána jako léčivá bylina a dnes znovu získává svou slávu jako mocný nástroj pro očistu a podporu těla.

Článek

Někdo si řekne: Plevel… proč o něj vůbec zakopnout a ještě k tomu riskovat popálení kůže? Možná se budete divit, kolik toho mohou obyčejné kopřivy udělat pro vaše zdraví. Oblékněte zbroj proti požahání - rukavice i triko s dlouhým rukávem - a vyrazte do přírody pro mladé přírůstky léčivých kopřiv.

Kopřivy jsou bohatým zdrojem živin, včetně vitaminů (A, C, K), minerálů (železo, vápník, hořčík), antioxidantů a esenciálních mastných kyselin. Tyto látky jsou klíčové pro udržení zdraví pokožky, kostí a imunitního systému. Kopřivy také pomáhají odplavovat toxiny z těla a podporují zdravou funkci ledvin.

Jarní očista s kopřivami

  • Detoxikace a čištění krve: Kopřivy mají přirozené diuretické vlastnosti, které podporují produkci moči a tím pomáhají tělu eliminovat toxiny. Díky tomu se může zlepšit čistota krve a snížit zátěž ledvin.
  • Podpora trávicího systému: Kopřivy mají pozitivní účinky na trávicí systém a pomáhají při odstraňování odpadních látek z těla. Podporují také zdraví střev a regulují trávení.
  • Zvýšení energie a vitality: Díky svému bohatému obsahu živin kopřivy pomáhají zvýšit energii a vitalitu, což je ideální pro jarní období, kdy mnozí z nás potřebují „probudit“ své tělo po zimě.
  • Posilování imunitního systému: Vitaminy a antioxidanty obsažené v kopřivách posilují imunitní systém a napomáhají chránit tělo před nemocemi.

Jaké části kopřivy se hodí na co?

Listy: Listy kopřivy jsou pravděpodobně nejznámější částí této rostliny. Obsahují hojně vitaminu C a železa. Mohou být konzumovány syrové v salátech, nebo přidávané do polévek, omáček či čajů.

Kořen: Kořen kopřivy je bohatý na živiny a může být využit k přípravě čaje nebo tinktury. Pomáhá podpořit trávicí systém a detoxikační procesy v těle.

Jarní detox organismu za pomoci kopřiv a kopřivového čaje

Jaro je obdobím obnovy a očisty po zimním období. Kopřivový čaj je vynikajícím doplňkem vašeho jarního detoxu. Tento nápoj může pomoct tělu zbavit se nahromaděných toxinů, podpořit trávicí systém a dodat tělu potřebné živiny pro zdraví a vitalitu.

Recept na kopřivový čaj

  • 1-2 lžičky sušených listů kopřivy nebo jedna hrst čerstvých
  • 1 šálek vroucí vody

Postup

01.

Listy kopřiv vložte do šálku a zalijte převařenou a stále horkou vodou. Nechte louhovat 5-10 minut, poté přeceďte a pijte. Čaj lze samozřejmě dochutit medem nebo citronovou šťávou.

Foto: LN team, Shutterstock.com

Čaj můžete připravit jak z čerstvých, tak sušených listů kopřivFoto: LN team, Shutterstock.com

Jak dlouho pít kopřivový čaj

Frekvence a množství kopřivového čaje pro detoxikaci těla může být individuální a závisí na osobních preferencích, zdravotním stavu a dalších faktorech. Nicméně obecně platí několik doporučení:

Frekvence pití: Doporučuje se pít kopřivový čaj jednou až třikrát denně. Je vhodné začít s menším množstvím a postupně zvyšovat dávku, pokud tělo dobře reaguje.

Množství: Standardní dávka kopřivového čaje se obvykle pohybuje od jedné čajové lžičky sušených kopřiv na šálek vroucí vody. Pokud preferujete silnější chuť nebo intenzivnější detoxikaci, můžete přidat více kopřiv či prodloužit dobu louhování.

Doba trvání očisty: Doba trvání detoxikačního režimu závisí na individuálních cílech a potřebách. Někteří lidé mohou provádět detoxikaci s kopřivami po dobu několika dní až týdnů, zatímco jiní mohou preferovat pravidelnou konzumaci kopřivového čaje jako součást svého životního stylu.

Pamatujte, že před zahájením jakéhokoli intenzivního detoxikačního režimu je vždy dobré poradit se s lékařem, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky. Ale pokud jste v dobrém zdravotním stavu, kopřiva a její čaj mohou být skvělým přírodním prostředkem pro podporu vašeho jarního očištění a posílení těla.

Načítám