Hlavní obsah

Zázrak, na který přísahaly už naše babičky: Snižuje cukr v krvi a čistí ledviny i pleť

Foto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

Foto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

Reklama

Vyplatí se hlídat chvíli, kdy se na zahradě a v přírodě objeví mladé kopřivy. V tomto čase jsou plné účinných látek, které pomohou očistit vaše tělo a ulevit vám od mnoha neduhů. Jak na to?

Článek

Není lepší doba, kdy začít sbírat kopřivy, než právě jaro. Právě ve chvíli, kdy se vyklubou ze země, jsou totiž nejsilnější a obsahují maximum přínosných látek. „Naopak se nedoporučuje konzumovat větší výhonky, protože kopřiva do sebe vtahuje škodliviny z okolí,“ upozorňuje Radmila Zrůstková, autorka knihy „Domácí nápoje pro zdraví“.

Proč sbírat mladé kopřivy

Kopřiva vám pomůže zbavit tělo těžkých kovů a překyselení a vyčistit krev a lymfu. A právě to, že se zbavíte škodlivin, dokáže významně zlepšit stav pokožky, tedy i ekzémů, akné, a dokonce i lupenky, a pozitivně to působí také na revmatismus.

Foto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

Letos se kopřivám ze země moc nechtělo, ale podle zpráv ze zahrádek už je nasbíráteFoto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

  • Kopřivy obsahují velké množství chlorofylu, hořčík, železo, vitaminy C a B, draslík, fosfor. Zajímavé je, že mají stejné množství bílkovin jako například fazole.
  • Látky obsažené v kopřivách působí silně močopudně, nastartují metabolismus. Uvádí se, že pravidelné pití čaje z kopřiv – tedy z listů i kořenů – působí preventivně na potíže s prostatou. Má příznivý vliv na slinivku břišní, tedy je výhodnou bylinou i pro diabetiky, kterým může pomoci snížit hladinu cukru v krvi.
  • Kopřiva umí opravdu důkladně čistit ledviny. Příznakem jejich obtíží bývají i bolesti hlavy, proto vás pití kopřivového čaje může tohoto nepříjemného neduhu zbavit.
  • Nejsilnější je kopřiva na jaře, kdy je v ní i nejmenší obsah dusíku. Nemusíte se bát, že vás při konzumaci „požahá“, protože jakmile ji spaříte nebo povadne, tak pálit přestane.
  • Kopřiva je ženskou bylinkou, protože obsahuje hodně železa, které právě ženy potřebují doplňovat. Navíc umí i odvodňovat a zbavovat tak otoků nohou.
  • Schopnost byliny vyčistit tělo funguje i v případě, že potřebujete pomoci s plísňovým onemocněním či léčbou hnisající rány.

Sušení povoleno

Kdybyste si chtěli kopřivu nasušit, pak to udělejte volně na vzduchu. Při sušení v sušičce nebo troubě nesmí teplota překročit 50 °C. Dobře usušená si zachovává tmavězelenou barvu. Pokud zčerná, můžete ji vyhodit, protože je znehodnocená. Sušenou bylinu uchovávejte v papírovém nebo plátěném sáčku.

Foto: Natalia Arugula, Shutterstock.com

Kopřivu můžete v kuchyni používat jako špenát, tedy třeba i do omeletyFoto: Natalia Arugula, Shutterstock.com

Detox, omelety i smoothie

Možností, jak použít mladé kopřivy, je mnoho. Protože nemají nijak výraznou chuť, můžete je přidat do salátů, pečiva, nádivky, omelety nebo omáčky. Listy bez lodyh se zpracovávají jako špenát.

Chcete bylinku užívat ve formě nápoje? Nejjednodušší je kopřivový čaj z jedné polévkové lžíce čerstvých nebo sušených kopřiv a čtvrt litru horké vody. Louhujte asi 15 minut a potom slijte. Čaj byste měli pít vlažný. Stane-li se součástí jarního detoxu, pak můžete pít šálek denně po tři týdny.

„Můžete si vyrobit i speciální detoxikační smoothie. Kopřivy opláchnete a zalijete vroucí vodou – na hrst kopřiv asi čtvrt litru vody – a nechte asi čtvrt hodiny louhovat. Pak sceďte a výluh nalijte do mixéru, přidejte jedno jablko, dvě kuličky jalovce a několik kapek citronové šťávy. Vše dobře rozmixujte. Tento nápoj byste měli užívat nalačno a vždy čerstvý každý den po dobu dvou týdnů. Je to opravdu silná detoxikační kúra, která dovede harmonizovat střeva,“ radí Lucie Šefrna ze skupiny Bylinkofest, která sdružuje firmy, odborníky i zájemce o přírodní medicínu a bylinky.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Kopřivový čaj můžete jak popíjet, tak si jím opláchnout vlasyFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Zatočí s lupy i mšicemi

Trápí vás slabé a řídnoucí vlasy? Kopřiva vám hodně pomůže. Splachujte si kštici kopřivovým čajem a masírujte si přitom pokožku hlavy – třeba po umytí. Vlasy posílí, když to budete dělat nejméně dvakrát týdně po dobu tří měsíců. Pozor ale – nehodí se pro blond odstíny, které by mohly chytit zelený nádech. Stejně můžete kopřivu použít i v případě, že se potřebujete zbavit lupů.

Využít můžete i dorostlé a větší kopřivy – vyrobte z nich účinné hnojivo a současně i prostředek proti mšicím. Do kbelíku nebo lavoru vložte celé kopřivy a zalijte je studenou vodou. Přikryjte a nechejte kvasit nejméně čtrnáct dní, ale klidně i déle. Že je hnojivo hotové, poznáte podle pěny na povrchu. Kopřivy se začnou rozpadat a vznikne typický zápach. Vzniklé hmotě se říká kopřivová jícha a můžete jí hnojit květiny i záhony – a pokud tekutinu přecedíte do rozprašovače, pak funguje i jako likvidátor mšic.

Přidáváte kopřivy do pokrmů nebo je využíváte jinak? Napište nám!

Reklama

Načítám