Hlavní obsah

Jídlo místo pilulek: V jakých běžných potravinách najdete antioxidanty, které zpomalují stárnutí

Foto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

Foto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

Reklama

Chcete si po zimě dopřát pořádnou dávku antioxidantů pro zdraví i krásu? Rozhodně si nemusíte kupovat žádné pilulky ani exotické pochutiny v prášku. Vystačíte si s obyčejnými potravinami, které jsou běžnou součástí zdravého českého jídelníčku.

Článek

V omezeném množství si lidské tělo produkuje antioxidanty samo, ale většinu z nich je potřeba přijmout ve stravě. Není však potřeba vymýšlet nějaké složitosti! Jestli máte pestrý a zdravý jídelníček, měli byste jich mít dostatek. Pojďme se podívat, co to vlastně antioxidanty jsou a v jakých obyčejných potravinách je najdete.

Jak fungují antioxidanty

Jako antioxidanty se označují vitaminy, minerály, flavonoidy a další cenné látky, které chrání organismus před volnými kyslíkovými radikály. „Ty způsobují předčasné stárnutí, poškozují buňky nebo mají vliv na vznik civilizačních onemocnění,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center Naturhouse.

Velmi zjednodušeně řečeno to funguje tak, že antioxidant dá volnému radikálu chybějící elektron, který by si radikál jinak vzal z nějaké tělesné buňky a tím ji poškodil. A právě tak látky s antioxidačními schopnostmi chrání organismus před poškozením a možnými nežádoucími důsledky oxidačního stresu.

Co zvyšuje množství volných radikálů

Volné radikály přirozeně vznikají během metabolických procesů a také při náročnější fyzické aktivitě, ale organismus má schopnost se před jejich negativními vlivy do jisté míry sám bránit. Ale nesmí jich být moc.

„Zdravá, silná imunita sice dokáže bojovat s volnými radikály sama, nicméně životní prostředí, hektický styl života, stres, ale i kouření, alkohol či přehnané opalovaní zvyšují jejich množství,“ upozorňuje Věra Burešová. A třebaže tělo si nějaké antioxidanty samo vyrobí, tato schopnost klesá s věkem. Proto je potřeba zaměřit se na kvalitní a pestrý jídelníček.

Foto: leonori, Shutterstock.com

Velké množství antioxidantů nabízí bobulové ovoceFoto: leonori, Shutterstock.com

Nejsilnější antioxidanty jsou v potravinách

Látky, které dokážou bojovat s oxidačním stresem, se běžně vyskytují ve zdravých potravinách. „Mezi důležité antioxidanty patří například vitamin C, koenzym Q10, betakaroten, zinek, selen nebo vitamin E,“ uvádí výživová odbornice. Důležitý je také vitamin A, vitamin B6, dále karotenoidy – krom zmíněného betakarotenu také lutein nebo astaxanthin.

Doplňky i exotika ano, ale…

S pojmem antioxidanty si mnozí automaticky spojují doplňky stravy nebo exotické superpotraviny. Není to nic proti ničemu. Můžete si pořídit třeba mořské řasy a produkty z nich, šťávy nebo prášky z bobulí açaí nebo například sušené goji... Tyto výrobky nabízejí prospěšné účinky, ale nezbytné nejsou. Antioxidanty se totiž v dostatečném množství nacházejí v úplně běžných potravinách.

Foto: Svittlana, Shutterstock.com

Červená řepa je antioxidanty a dalšími prospěšnými látkami přímo nabitá. A když k ní přidáte špenát, získáte chutné, krásně barevné a především zdravé jídloFoto: Svittlana, Shutterstock.com

Kde najdete přírodní antioxidanty

Zdrojem antioxidantů, tedy vybraných vitaminů, minerálů a dalších, je v první řadě zelenina a ovoce: například brokolice, červená řepa, kapusta, zelí a listová zelenina (špenát), z ovoce jablka, hrozny, švestky a bobulové ovce. „Třeba borůvky obsahují velké množství vitaminu C a dalších antioxidantů chránících tělo před volnými radikály, ale mají i vysoký obsah železa a vápníku,“ podotýká výživová odbornice a lektorka zdravého vaření Zuzana Komůrková.

Zdrojem antioxidantů jsou dále luštěniny, ořechy a semínka, některé zdravé houby, ale třeba i kakao a čokoláda, zelený čaj a také kávová zrna. Za zmínku stojí také některé bylinky a koření, například máta, rozmarýn, skořice a kurkuma.

Reklama

Načítám