Hlavní obsah

Neřádi v těle: 4 zdravotní potíže za které můžou toxiny

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Chemikálie, „éčka“, bakterie, ale také stres nebo úzkost. To vše zatěžuje tělo toxiny. Jak poznáte, že je čas na pořádnou očistu, a co všechno toxiny způsobují?

Článek

I přes nepřetržitou detoxikaci, kterou lidský organismus provádí, sám na všechno nestačí. Někdy si se všemi toxiny neporadí, nedokáže je vyloučit a ony se pak začnou v těle hromadit.

„Jde o celé spektrum látek, kterým jsme vystaveni jak z okolního prostředí, tak z potravin. Jedná se i o látky vznikající v těle v rámci metabolických pochodů, například při odbourávání alkoholu. Příkladem toxinů je například olovo nebo rtuť. Potraviny mohou být kontaminovány plísní, pesticidy, řada toxinů vzniká také při nešetrné tepelné úpravě za vysokých teplot,“ vysvětluje MUDr. Petr Hlavatý, garant Vím, co jím. Když je „jedů“ v těle moc, začínají se projevovat různými varovnými symptomy. Věděli jste, že za těmito čtyřmi častými obtížemi se mohou skrývat toxiny?

1. Bolest hlavy bez příčiny

Jednou z častých nepříjemností, kterou způsobuje příliš velké množství toxinů, je bolest hlavy. Nejste-li dehydratovaní, nemáte chřipku ani netrpíte migrénou, zpozorněte. Možná je za nepříjemnostmi přemíra toxinů.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Pokud vás často bolí hlava a vy nevíte proč, zkuste pořádný detoxFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

2. Časté alergie 

Nakupené jedovaté látky mohou zatěžovat orgány a nepříznivě ovlivnit imunitu, metabolismus i tvorbu hormonů. Právě kvůli poškození těchto funkcí vznikají nejrůznější alergie, ekzémy, chronický kašel a podobně.

3. Pálení žáhy i bolesti kloubů

Protože se toxické látky nejčastěji zadržují v játrech a zažívacím traktu, často se objevují problémy s trávením, pálení žáhy, průjmy či zácpy. „Projevy mohou být nejrůznějšího charakteru – od únavy, pocení, nevýkonnosti, pocitu netrávení, bolestí kloubů až po změnu psychiky. Příznaky mohou být plíživé a trvat i několik měsíců,“ doplňuje Miluše Vostradovská.

Foto: Thunderstock, Shutterstock.com

Toxické látky se usazují hlavně v játrech a zažívacím traktu a způsobují nepříjemnosti s trávenímFoto: Thunderstock, Shutterstock.com

4. Neustálá únava

Toxiny z jídla, ale také z nadbytku alkoholu nebo kávy způsobují dlouhotrvající únavu a pocit vyčerpání. Není divu – organismus musí stále čelit látkám, které mu nesvědčí, a to je samozřejmě vysilující.

Když detox nepomůže

První, co vás při „otravě toxiny“ napadne, je jistě očista těla či dlouhodobá změna životního stylu. Lépe se budete cítit ale i po jednodenním detoxu! V létě je třeba odlehčit zažívacímu ústrojí, zbavit se otoků a odvodnit tělo. Zkuste si proto dopřát ovocno-zeleninovou dietu nebo melounový den.

Stačí jíst celý den pouze meloun a pít obyčejnou vodu. Toto exotické ovoce je do horkého počasí ideální. Čistí krev, zbavuje škodlivých látek ledviny i močový měchýř, a ještě je plný vitaminů. Vyzkoušet ale můžete i jíst k snídani, obědu i večeři porci zeleniny a ovoce, jděte na dlouhou procházku a jděte brzy spát. Ráno budete jako znovuzrození!

Když detox nepomůže, vydejte se k lékaři. „Škodlivé látky pronikají do organismu nejenom z ovzduší, znečištěné vody nebo potravin, ale také prostřednictvím různých mikroorganismů a parazitů. Je důležité s lékařem prodiskutovat nejenom své fyzické a psychické obtíže, ale i stravovací návyky, pobyty v zahraniční nebo také pracovní prostředí,“ vysvětluje MUDr. Miluše Vostradovská, praktická lékařka pro dospělé v Canadian Medical.

Jak minimalizovat toxické riziko

Lze vůbec zatížení nebezpečnými látkami snížit? Zdá se, že v dnešním civilizovaném světě se jim uniknout nedá. Jenže opravdu hodně toho můžete aktivně zařídit sami. „V praxi to znamená nekouřit, nejíst potraviny napadené plísní, pobývat co nejčastěji na čerstvém vzduchu, volit vhodné typy tepelné úpravy, při nichž je minimalizováno riziko vzniku nežádoucích látek: například péct při teplotách do 180 °C, smažit na vhodném tuku a pokrmy nepřepalovat. Z hlediska ochranných účinků stravy je doporučována pravidelná a dostatečná konzumace zeleniny a ovoce, které jsou zdrojem antioxidačních látek,“ uzavírá MUDr. Petr Hlavatý.

Dopřáváte si jednou za čas detox organismu?

Reklama