Hlavní obsah

Zmrzlina, po které nepřiberete? Zásadní je velikost porce a množství cukru

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani při hubnutí není nic zakázaného jednou pro vždy a můžete si tak klidně dát i zmrzlinu. Nemusíte za každou cenu hledat nějaké dietní výrobky, stačí číst složení a neudělat chybu při výběru.

Článek

Prvním častým omylem je domněnka, že když už sladkost, tak je zmrzlina mnohem lepší volbou než dort, protože v ní přece není mouka. Jenže o to víc v ní je cukru: studené výrobky totiž vnímáme jako méně sladké ve srovnání s těmi, které se jedí při pokojové teplotě, proto jsou v podstatě přeslazené. Je nicméně pravda, že na druhou stranu je v nich ve srovnání s klasickými zákusky většinou mnohem méně tuku.

Proto platí, že zmrzlinu ano, ale jen občas a malou porci. A pod kontrolou se množství daleko lépe drží, když si dáme jeden kopeček ve městě, než když si nandáváme sami doma z litrové vaničky ze supermarketu. „Zmrzlina jednou za čas je naprosto v pořádku, ale prázdniny neznamenají dát si na svačinu sladkou buchtu, k obědu zmrzlinu a celý den popíjet slazené limonády,“ komentuje zmrzliny dietoložka Karolína Hlavatá.

Pokud se skutečně zrovna snažíte shodit, zmrzlinu si dejte, ale udělejte z ní jedinou sladkost toho dne – skleničku prosecca nechte zase na jindy. Nebo to berte třeba tak, že si malou vhodně zvolenou zmrzlinu dáváte místo odpolední svačiny.

Na ovoce radši nesázejte

S cukrem souvisí i další častý omyl – když si vybíráme mezi mléčnou a čistě ovocnou zmrzlinou, máme tendenci s ohledem na linii volit tu ovocnou, ale z výše uvedených důvodů v ní může být spousta cukru. Paradoxně i více než ve zmrzlině mléčné, jež obsahuje tuk, který je sám o sobě nositelem nám příjemné chuti. Tu naopak ovoce mražením ztrácí a výrobci nebo prodejci se to logicky snaží dohnat slazením. Platí to jak pro nanuky, tak pro kopečkovou nebo točenou zmrzlinu.

Po mléčné zmrzlině vám zároveň díky jejímu složení tak rychle nevyhládne. Po ovocné ano, navíc je přitom snadné propadnout dojmu, že hlad je známkou toho, že člověk jedl skutečně málo. Lepší je proto malá porce kvalitní zmrzliny s mléčnou složkou, raději mléčné než smetanové. Dobrou volbou bývají zmrzliny tvarohové nebo jogurtové, pozor ale, aby nešlo jen o příchuť.

Foto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

Ovocná zmrzlina není vždy dietnější volbouFoto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

V obchodě sáhněte každopádně spíše po menší zmrzlině, smetanová bude sice nejjemnější, ale také nejtučnější, méně kalorickou, i když ne vždy tak chutnou variantou, je zmrzlina z rostlinných tuků. K cukru ještě jedna poznámka: snažte se vyhnout výrobkům s glukózo-fruktózovým sirupem nebo fruktózou. Je levnější a výrobci díky němu nešroubují ceny tak vysoko, navíc zní pro mnoho lidí zdravěji, ale studie prokazují, že například fruktóza výrazně přispívá k ukládání tuku mezi orgány.

A co proteinová?

Novinkou posledních let jsou zmrzliny označené jako proteinové nebo se zvýšeným obsahem bílkovin. Zní to lákavě, protože už nejspíš všichni víme, že pokud chceme shodit nebo si váhu udržet, měli bychom mít ve stravě právě dostatek bílkovin. Jejich výhodou je mimo jiné to, že zaženou hlad na delší dobu.

Nic z toho ale neznamená, že takto obohacené zmrzliny jsou dietní nebo že se mohou stát plnohodnotným zdrojem potřebných bílkovin. Jen je v nich o něco málo, rozdíl skutečně není velký, proteinů ve srovnání s běžnými zmrzlinami, někdy jsou také méně sladké, případně obsahují umělá sladidla a bývají i nízkotučné, to vše se ale většinou podepíše na chuti – nejsou zkrátka tak sladké.

Takže naši chuť na něco dobrého nezaženou a my můžeme o chvíli později podlehnout něčemu s podstatně horším složením.

Související témata:

Načítám