Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Vánoční svátky si říkají o luxusní chutě. S tímto bůčkem se budete olizovat až za ušima a třeba se dokonce stane vaším novým svátečním favoritem. Až tak moc je totiž výborný!

20 min.
Příprava
2 hod., 50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 2 kg vepřového bůčku
  • 2 hrnky brusinek
  • 2 ks jablek
  • 1/2 hrnku jablečné šťávy
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa
    12
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 lžíce soli
  • 2 špetky pepře
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Bůček je dobré péct pomalu při nižší teplotě, ale pokud vás tlačí čas, maso předem asi 30 minut předvařte nebo ho nakrájejte na menší kousky.

Postup

01.

Kůži na bůčku nakrojte do mřížky a do masa důkladně vetřete sůl a pepř. Bůček přendejte do pekáče, mírně podlijte vodou a při 170 °C pečte do měkka, trvá to asi 2 až 2,5 hodiny.

02.

Mezitím v hrnci smíchejte brusinky s jablky nakrájenými na kostičky, jablečnou šťávou, medem, cukrem a balzamikovým octem. Směs přiveďte k varu a za občasného míchání vařte asi 10 minut. Poté hrnec odstavte z plotny.

03.

Když už je maso skoro hotové, přelijte ho 3/4 brusinkové směsi a dopečte. Hotový bůček vyndejte z trouby, nechte asi 10 minut odpočinout, přelijte ho zbylou brusinkovou omáčkou a ozdobte čerstvým tymiánem.

Načítám