Hlavní obsah

Máta na čaj, rozmarýn na pečínky: Bylinky, které se dají pěstovat na balkoně i parapetu

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte terasu, malý dvorek nebo jen parapet? I tak si můžete vypěstovat plné hrsti voňavých bylinek. Vybrali jsme pro vás sedm druhů, kterým se dobře daří i v květináči.

Článek

Minizahrádky jsou v kurzu – jsou totiž hezké, je s nimi málo práce a můžete je mít téměř všude. I v tom nejmenším bytě na okenním parapetu. Vytvořte si ji ze starých hliněných květináčů nebo jiných nádob. Nebojte se kreativity a nádobám dejte třeba nový lak. Bylinky dodají prostoru šmrnc a po ruce budete mít vždy čerstvé snítky máty do drinku nebo voňavé listy bazalky na těstoviny.

Slunce a závětří

Je jedno, jestli svoji malou bylinkovou zahrádku zakládáte na panelákovém balkoně, prostorné městské terase, na dvorku u cihlové bytovky nebo na parapetu. Vždy ale vyberte slunné a teplé místo. A také závětří. Bylinky se rády vyhřívají a většina z nich nesnese studený vítr a stín. Zejména středomořské bylinky, jako je tymián, oregano, levandule, rozmarýn či bazalka, se rády koupou ve slunci. Ostatně, jsou na to zvyklé ze své domoviny. Pokud máte balkon na severní stranu, zasaďte ty, kterým takové podmínky nevadí – třeba mátu.

Foto: anich, Shutterstock.com

Bazalka potřebuje slunce a hodně pít - zalévejte ji klidně každý den.Foto: anich, Shutterstock.com

Péče o bylinky

Místo už máte? Výborně. Teď jim vyberte hezké květníky a truhlíky a zajistěte dobrou zeminu. V zahradnictví už běžně seženete substrát pro bylinky. Můžete použít také kompostovanou zeminu, promíchejte ji s trochou písku, aby půda byla vzdušná. Až bylinky zasadíte – hned se podíváme, jaké druhy vybrat – zalijte je. Pozor ale na přelévání! Většině ze středomořských bylin stačí jen trochu vody, jsou zvyklé na sucho. Větší zálivku naopak dopřejte třeba mátě, která roste hlavně ve vlhkých a stinných místech. Jaké druhy tedy vybrat?

Rozmarýn

Tato aromatická bylinka, která je skvělá při přípravě masa a ryb, potřebuje hodně slunce. Ven ji vysazujte až v druhé polovině května, po takzvaných ledových mužích. Můžete ji pěstovat ze semínek, ale to byste se letos sklizně nedočkali. Než vyroste keříček, trvá to měsíce. Tak si raději pořiďte sazenici v zahradnictví. Rozmarýn zalévejte opatrně, zemina by vždy měla být trochu vlhká, aby neuschl. Na zimu přeneste rozmarýn domů, mráz by ho zahubil.

Foto: Antigoni Lekka, Shutterstock.com

Rozmarýn potřebuje slunce a tak akorát vody - zemina by měla být vlhká, nikoli ale přemokřená. Foto: Antigoni Lekka, Shutterstock.com

Bazalka

To bazalka vám ze semínek poroste jedna radost. Klidně si vysejte hned více druhů – bazalku pravou, bazalku posvátnou, bazalku s červenými listy nebo mini bazalku. Bazalka potřebuje výživný substrát a hodně zálivky. Po třech týdnech se vám na svět vyklubou statné sazeničky, které rozesaďte po jedné do květníků nebo truhlíků s rozestupem asi pět centimetrů. Takhle ještě více povyrostou a zesílí. Za další dva tři týdny už budete sklízet voňavé listy. Použijte je do salátů nebo na těstoviny.

Tymián

I tato bylinka potřebuje hodně slunce a málo zálivky. Jednou za pár dní zkontrolujte, jestli není zemina příliš suchá. Pořiďte si sazenici, protože vypěstování ze semínek je vyšší zahradnická. Na zimu přeneste tymián domů, aby vám nepomrzl. Sklízejte mladé listy. Tymián skvěle doplní ryby, grilovanou zeleninu nebo omáčky.

Foto: Cindy Hughes, Shutterstock.com

Voňavé oregano neboli dobromysl prospívá trávení a uvolňuje křeče při kašli.Foto: Cindy Hughes, Shutterstock.com

Oregano

Říká se mu také dobromysl a má zelené nebo zlatavé listy. Oregano okoření pizzu, těstoviny, omáčky, saláty, marinády. Opět platí, že je lepší pořídit si rovnou sazenici. Bylinka je nenáročná, jen potřebuje hodně slunce. Zalévejte jednou za pár dní. Oregano v květináči přeneste na zimu dovnitř, na záhonech bez potíží přezimuje.

Kadeřavá petržel

Ze Středomoří zpátky domů. Kadeřavá petrželka je typická pro českou kuchyni. Snadno si ji vypěstujete ze semínek. Květníky s petrželovými semínky pravidelně zalévejte. Až rostlinky vzejdou, přesaďte je – ať má každá svůj květináč, nebo je přendejte do truhlíku a udržujte rozestupy asi pět centimetrů. Kontrolujte zeminu, měla by být vždy trochu vlhká. Na sklizeň budete čekat asi tři měsíce, ale vlastní voňavé lístky stojí za to.

Foto: Marie C Fields, Shutterstock.com

Kadeřavá petržel se stane ozdobou každého jídla. Foto: Marie C Fields, Shutterstock.com

Koriandr

Patří do asijské kuchyně a buď ho milujete, nebo nenávidíte. Koriandr si pohodlně vypěstujete v květníku a na sklizeň budete čekat dva až tři měsíce. Semínka jsou kulatá a dobře se vysévají. Vložte je do truhlíků asi centimetr hluboko a pět centimetrů od sebe, zahrňte zeminou a zalévejte. Bylinka bude ráda za slunce a pravidelnou zálivku, zemina by neměla vyschnout.

Máta

Těm, kdo mají balkony ve stínu, dobře poroste máta. A mohou se s ní doslova vyřádit. Odrůd je plno! Některé voní po peprmintu, jiné po citronu. Klasikou je máta peprná, líbit se vám bude máta huňatá, která kvete fialově, osvěžení do drinků přinese máta citronová, po pravé hořké čokoládě voní máta čokoládová, kterou můžete ozvláštnit oblíbené mojito nebo ji přidat do koupele. Pořiďte si sazenice, je to snazší, než čekat na rostlinu pěstovanou ze semínek. Zasaďte rostlinku do většího květníku a dopřávejte jí bohatou zálivku, zemina nesmí vyschnout. Odvděčí se vám svěžími listy.

Vybrali jste si z našeho seznamu své bylinky? Nebojte se přidat i další – pro minizahrádku se hodí také pažitka, majoránka, saturejka nebo řeřicha.

Reklama

Načítám