Hlavní obsah

Superpotravina brusinka. Proč svědčí právě ženám?

Foto: Scharfsinn, Shutterstock.com

Foto: Scharfsinn, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé červené plody skrývají velké bohatství živin a cenných látek jak pro ženské zdraví, tak pro krásu. Oceníte je během svých dnů i při hubnutí. Jaké jsou jejich blahodárné účinky?

Článek

Brusinky patří zaslouženě mezi superpotraviny, plodiny plné látek cenných pro zdraví i imunitu. Platí to pro českou brusnici brusinku, ale především pro její větší sestřičku brusinku kanadskou, ve které jsou živiny ještě koncentrovanější. Dopřejte si čerstvé či sušené plody, džus, marmeládu nebo brusinkový kompot!

1. Podpoří mladistvý vzhled

Brusinky obsahují vitamin C, významný antioxidant nezbytný pro mladistvý vzhled, který pomáhá napravovat škody způsobené volnými radikály a podporuje tvorbu kolagenu. Dodají i další, pro svěží zevnějšek důležitý, vitamin E. „Má na pleť zklidňující a antioxidační efekt,” vysvětluje Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z kliniky Medicom Clinic. Brusinky jsou také zdrojem esenciálních mastných kyselin, které pomáhají zadržovat vodu v pokožce a tím ji hydratovat.

2. Chrání močové cesty

Koupíte-li si nějaký preparát na ochranu či léčbu močových cest, velmi pravděpodobně v něm bude výtažek z brusinek. Obsahují totiž proantokyanidiny – flavonoidy, které brání cizorodým bakteriím přilnout ke stěnám střev a močových cest a množit se tam. Účinně tak pomáhají v prevenci i léčbě infekcí močových cest. Roli hraje i diuretický vliv brusinek: častější močení pomáhá vylučovat nežádoucí bakterie z těla a urychlovat tak léčbu.

Foto: T.Photo, Shutterstock.com

Cítíte-li první příznaky zánětu močových cest, hodně pijte a dávejte si brusinkový džus a čaj – působí protizánětlivě a očistněFoto: T.Photo, Shutterstock.com

3. Léčí dásně a ochrání zuby

Proantokyanidiny působí také v ústech. I zde napomáhají proti usazování mikroorganismů a předcházejí tak tvorbě zubního plaku, kamene i kazu. Bojují tak zároveň proti zánětlivým onemocněním dásní, parodontóze a aftám.

4. Ozdraví srdce i cévy

Cenné látky obsažené v brusinkách pomáhají zpevňovat řadu tkání: nejen žaludeční sliznici, ale i stěny cév a srdce. Obsažené antioxidanty i polyfenoly snižují riziko aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních chorob. „Polyfenoly mají pozitivní vliv na metabolismus a chrání tělo před škodlivinami,“ doplňuje celostní lékař Bohumil Ždichynec.

Foto: Julia Metkalova, Shutterstock.com

Na zahradu nebo na balkon si pořiďte brusinku kanadskou, ceněné živiny jsou v ní ve vyšší koncentraciFoto: Julia Metkalova, Shutterstock.com

5. Posílí imunitu

Brusinky se mohou pochlubit jednou z nejvyšších koncentrací antioxidantů v ovoci. Při posilování imunity jsou tedy cenným pomocníkem a chrání i před psychickou a fyzickou únavou. Pomáhají při virózách, tlumí schopnost cizorodých mikroorganismů množit se a urychlují jejich odchod z těla.

6. Zpomalí růst nádoru

Účinky brusinek se zkoumají i v souvislosti s prevencí a léčbou rakoviny. Prokázalo se, že pomáhají zpomalovat růst nádorů. Nejlepší výsledky byly pozorovány u rakoviny prostaty, prsu, vaječníků a tlustého střeva.

7. Pomůžou při hubnutí

100 gramů čerstvých brusinek obsahuje 55 kcal a asi 7 gramů cukru. Hodí se tedy i při hubnutí. Ochutí tvaroh, kaši, ovocný i zeleninový salát. Ovšem sušené brusinky mají 250 kcal na 100 gramů a bývají doslazované, můžete tedy díky nim sníst i 50 gramů cukru. Přesto je v přiměřeném množství nezatracujte a přidávejte je třeba k vepřovému masu či do sypaného koláče na plech.

8. Uleví při PMS

Díky obsahu vitaminu E oceníte brusinky i během PMS, jeho zvýšený přísun totiž pomáhá tlumit bolestivé napětí v prsou. Mírní i bolest hlavy, menstruační migrény a také nafouklé břicho.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Při bolestivé menstruaci, křečích i trávicích obtížích zkuste sklenici brusinkového džusu. Může přinést kýženou úlevuFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Všeho s mírou: vedlejší účinky brusinek

Brusinky si dávejte klidně denně, porce čerstvých či sušených plodů by ale neměla překročit zhruba 30 gramů, u šťávy stačí jedna sklenička. Bojujete-li se zánětem močových cest nebo mu chcete právě předejít, můžete vypít až půl litru. Neměl by se z toho ale stát zvyk, a to nejen kvůli kaloriím a cukru.

Brusinky mohou mít totiž i negativní dopad. Máte-li sklony k tvorbě ledvinových kamenů, může nadměrné pití šťávy stav zhoršit. Brusinky také obsahují enzymy, které ve větším množství blokují produkci kyseliny hyaluronové, potřebné pro mladistvou pleť a zdravý vzhled vlasů. Nebezpečné mohou být i pro uživatele léků na ředění krve (např. warfarin), u kterých by mohly zvýšit riziko krvácení.

Reklama

Související témata:

Načítám