Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Chcete se stát mistry grilu a nachystat svým hostům něco, co ihned zmizí ze stolu a všichni se budou dožadovat další porce? Pak musíte vyzkoušet krkovici marinovanou v pivu, medu a chilli.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Marináda
  • 120 ml 10° světlého piva
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 3 ks stroužku česneku
  • 1 ks cibule
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
Maso
  • 800 g krkovice
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky hrubozrnné soli
Článek

O grilování se často mluví jako o nejoblíbenějším letním „sportu“ Čechů a není divu, že se všichni „soutěžící“ chtějí stát mistry a hledají další recepty, které jim pomohou na výsluní. Jestli dáváte přednost grilování vepřového masa, pak rozhodně vyzkoušejte krkovici marinovanou v originální směsi piva, koření a dalších ingrediencí. V receptu najdete i bylinky na ozdobu - ideální je sáhnout po čerstvém rozmarýnu a tymiánu.

Postup

01.

Krkovici vcelku nakrájejte na přibližně 2cm plátky (nebo použijte již nakrájenou od dobrého řezníka). Maso rozhodně nenaklepávejte. Pokud jsou na mase tuhé blány, lehce je na několika místech nařízněte, aby se maso nekroutilo. Krkovici osušte, lépe se na ní pak uchytí marináda.

02.

V míse připravte marinádu: smíchejte pivo, olej, med, hořčici, kečup, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, uzenou papriku, chilli, kmín, balzamikový ocet a nasekané čerstvé bylinky (rozmarýn a tymián). Maso v marinádě důkladně obalte a vložte do uzavíratelné nádoby. Nechte marinovat minimálně 4 hodiny nebo ideálně přes noc v lednici.

03.

Před grilováním maso vyndejte a nechte zteplat na pokojovou teplotu. Rozpalte gril nebo grilovací pánev na vysokou teplotu a mřížku potřete olejem. Přebytečnou marinádu dejte do kastrůlku a krátce povařte – nechte ji zredukovat na omáčku.

04.

Krkovici grilujte z každé strany 4 až 6 minut (podle výšky jednotlivých plátků). Maso během toho obracejte kleštěmi, nepropichujte ho, ať nenarušíte jeho šťavnatost. Po grilování nechte plátky krkovice odpočinout asi 5 minut pod alobalem.

05.

Maso osolte, ozdobte lístky bylinek a podávejte se zredukovanou omáčkou. Ke krkovici můžete dle chuti podávat grilovanou zeleninu, pečené brambory, svěží salát nebo kousek čerstvého chleba.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 599,84 kJ
Bílkoviny39,23 g
Tuky42,96 g
Sacharidy18,1 g
Sůl3,62 g
SAFA15,83 g
Vláknina1 g
Cukry13,52 g

Načítám