Hlavní obsah
4,0
(10)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tomuto dušenému hovězímu se v italštině říká peposo. Jméno odkazuje k jedné ze surovin, kterou použijete při vaření - pepe, tedy pepři. Spousta červeného vína a dlouhé dušení pomůžou vytvořit dokonalou a silnou omáčku. A i když budete v pokušení přihodit cibuli nebo bylinky, nedělejte to. Jídlo je perfektní tak, jak je.

10 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 1 kg hovězí kližky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 700 ml červeného vína
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 kostička čokolády 70%
Článek

Chuť jídla stojí a padá s kvalitou použitého vína. Tradičně se používá lehčí ovocné italské chianti a budete potřebovat celou lahev, což dělá z jídla opravdu sváteční záležitost. Omáčky nebude přehnané množství, knedlíky si s ní nepřelijete, věřte ale, že vás čeká fantastický chuťový zážitek.

Postup

01.

Hovězí kližku nakrájejte na větší kostky. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a maso opečte ze všech stran dohněda. Je důležité, aby se opravdu opeklo, proto to raději udělejte ve dvou dávkách, jinak pustí hodně vody a bude se spíš dusit.

Tip: Zkušení kuchaři a kuchařky budou přemýšlet, zda nepoprášit maso hladkou moukou. Nedělejte to, do tohoto receptu nepatří.

02.

Až bude všechno maso opečené, přihoďte do hrnce celé oloupané stroužky česneku a rajčatový protlak a ty už jenom krátce promíchejte v horkém tuku. Do hrnce vraťte maso, které jste vybrali bokem, i se šťávou, již pustilo. Osolte a pořádně opepřete nahrubo mletým čerstvým pepřem. Podlijte skleničkou vína a nechte ji zredukovat, uvolněte přitom všechny přípečky ze dna pánve.

03.

Až se víno téměř vyvaří, přilejte vývar a další skleničku vína, přiklopte a na mírném ohni zvolna duste asi hodinu a půl. Odklopte, přilejte poslední třetinu vína a dál velmi zvolna duste další hodinu. V této fázi občas promíchejte a hlídejte, aby se maso nepřichytilo ke dnu. Omáčka se zredukuje, zbarví do nádherné tmavě hnědé barvy a stroužky česneku se téměř rozplynou. Maso bude měkké, nebude se ale rozpadat.

04.

Už teď je omáčka skvělá, dávejte pozor, abyste ji „nevychutnali“ při vaření. Když mi tohle jídlo naservírovali naposledy, byla ale ještě o trochu lepší než obvykle. Kuchař mi prozradil to tajemství: po vzoru mexické kuchyně do ní nakonec vmíchal malý čtvereček hořké čokolády. Udělejte to také, chuť dotáhne k úplné dokonalosti.

Jako příloha se k tomuto jídlu hodí jemná bramborová kaše, ale i různě upravená polenta. Můžete zkusit krémovou verzi se sýrem, rychlou s vývarem nebo polentové hranolky, které se obejdou bez smažení.

Reklama

Načítám