Hlavní obsah

Hovězí líčka na červeném víně, karlovarský knedlík

Hodnocení:
(28)
Foto: Televize Seznam
Doba přípravy
1 hodina 30 minut
Doba vaření
3 hodiny
Náročnost
střední

Hovězí líčka jsou jídlo pro opravdové gurmány. A tím bezesporu je i moderátor Alexandr Hemala, proto si ho Pavel Berky v pořadu Ve dvou se to lépe vaří vzal k ruce.

Ingredience pro:
2 porce
Hovězí líčka
  • 400 g hovězích líček
  • 100 g hladké mouky
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks červené cibule
  • 1 ks pórku
  • 1 palice česneku
  • 700 ml suchého červeného vína
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce oleje
Karlovarský knedlík
  • 5 plátků bílého toastového chleba
  • 2 ks vejce
  • 100 ml 30% smetany ke šlehání
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce petrželové natě
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

Krok 1: Troubu předehřejte na 200 °C. Líčka očistěte a nakrájejte na menší kousky. V misce smíchejte mouku spolu se solí a pepřem.

Krok 2: V hrnci rozehřejte olej. Přidejte hovězí líčka, které předem obalte v ochucené mouce. Maso z každé strany opečte dozlatova. Poté maso z hrnce vyberte a dejte stranou. Do stejného hrnce přidejte mrkev, cibuli a pórek. Zeleninu restujte zhruba 10–15 minut, aby dostala zlatavou barvu.

Krok 3: Když je zelenina opečená, vraťte do hrnce opečené maso. Přidejte 100 ml červeného vína. Počkejte, až se víno vyredukuje, a přilijte zbytek vína spolu s vývarem.

Krok 4: Přidejte bylinky, koření a přepůlenou hlavu česneku. Zakryjte pokličkou a dejte na 1 hodinu dusit do vyhřáté trouby. Po hodině teplotu snižte na 140 °C a duste dál přibližně 2 hodiny.

Krok 5: Poté hrnec z trouby vytáhněte. Maso vyndejte a zkontrolujte, jestli je dostatečně měkké. Kdyby nebylo, hrnec znova zakryjte pokličkou a pečte ještě 30 minut. Měkké maso z hrnce vyberte, zabalte do alobalu a nechte odpočinout alespoň 15 minut.

Krok 6: Obsah hrnce přeceďte do menšího kastrolu tak, abyste v omáčce neměli žádné kusy zeleniny. Omáčku můžete nakonec na plotně ještě zredukovat na správnou hustotu. Nakonec do ní zašlehejte studené máslo.

Krok 7: Až se budou líčka péct, připravte si knedlíky. Plátky chleba nakrájejte na malé kostky a na suché pánvi je opečte do zlatova. Z vajec oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. 

Krok 8: Do misky dejte chlebové krutony a zalijte je smetanou. Přidejte máslo a žloutky. Zamíchejte a nechte cca 5 minut odležet. Poté přidejte sůl, pepř a čerstvou nasekanou petržel. nakonec zlehka přimíchejte sníh z bílku. 

Krok 9: Pomocí potravinové fólie připravte válečky, které vařte ve vroucí vodě přibližně 25–30 minut. Poté je z vody vytáhněte a nechte alespoň 15minut odpočinout. Pak už je můžete z fólie vytáhnout a servírovat. 

Jak to šlo Alexandru Hemalovi od ruky, se můžete podívat na reprízu pořadu Ve dvou se to lépe vaří na Televizi Seznam v neděli v 10:15. Máte rádi pečené maso originálně? Zkuste kuře na cideru! A jak na to, aby bylo maso vždy dokonale měkké

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek