Hlavní obsah

Žampionové ragú s polentou

Hodnocení:
(61)
Foto: Autorka
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

I když je u nás v rodině moc oblíbené maso, rádi si pochutnáváme i na zeleninových a houbových jídlech. Tenhle rychlý a nápaditý recept zvládne uvařit opravdu každý. Voní bylinkami, vínem a žampiony, a navíc je ryze z rostlinných surovin, takže si pochutnají i vegani. A polenta je výborná originální příloha.

Ingredience pro:
4 porce
Na ragú
  • 400 g čerstvých žampionů
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 250 ml červeného vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1.5 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky pepře
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky celého nového koření
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
Na polentu
  • 150 g instantní polenty
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

Krok 1: Očištěné žampiony nakrájejte na čtvrtky a stroužky česneku na plátky. Mrkev a petržel pokrájejte na slabší kolečka, celer na kostičky. 

Krok 2: Ve větší pánvi na oleji nejprve orestujte kořenovou zeleninu. Až začne zlátnout, přidejte žampiony a česnek, vše osolte a opepřete a restujte asi pět minut. Často míchejte, aby se česnek nezačal připalovat. 

Krok 3: Nyní přidejte rozmarýn, nové koření a bobkový list. Zalijte červeným vínem a vařte odkryté, dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu. Bude to trvat přibližně 10 minut. 

Krok 4: V zeleninovém vývaru rozmíchejte kukuřičný škrob, přilijte k žampionům, zamíchejte a vařte. Vinná omáčka lehce zhoustne. 

Krok 5: Nyní je čas na polentu. Do hrnce nalijte zeleninový vývar a uveďte do varu. Když začne vřít, tenkým pramínkem do něho za stálého míchání nasypejte instantní polentu. Tu už stačí vařit jen tři minuty. Nakonec ji dosolte a přidejte do ní trochu oleje (nevegani si mohou dát lžíci másla a klidně i strouhaný parmazán). 

Krok 6: Z ragú vyjměte snítky rozmarýnu, bobkové listy a kuličky nového koření. Kaši z polenty ihned servírujte v misce s žampionovým ragú. Polenta totiž chladnutím houstne a tuhne. 

Foto: Autorka

Takhle lákavě žampionové ragú na víně vypadá

Znáte polentu, nebo tak úplně nevíte, co si s ní počít? Výborná je smažená polenta s tymiánem a cibulkou a polentová pizza. Ochutnejte slaný polentový koláč se špenátem nebo grilovanou jarní cibulku s kari polentou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama