Hlavní obsah

Polentové hranolky a dip z pečených paprik

Hodnocení:
(154)
Foto: Viktorie Hrazdílková
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Že jsou podle vás křupavé hranolky bez smažení nesmysl? Máme pro vás důkaz, že to jde! Vyzkoušejte zdravé polentové hranolky doplněné o skvělý paprikový dip.

Ingredience pro:
2 porce
Polentové hranolky
  • 100 g polenty
  • 500 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 40 g másla
  • 40 g parmezánu
Paprikový dip
  • 2 červené papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • pepř
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a za stálého míchání postupně vsypte polentu (je to vlastně kukuřičná kaše). Vařte, dokud nezhoustne.

Krok 2: Polentovou kaši odstavte a vmíchejte do ní máslo, parmezán a sušený tymián. 

Krok 3: Na plech s pečicím papírem rozprostřete ochucenou polentovou kaši, rovnoměrně uhlaďte a nechte vychladnout.

Krok 4: Takto odpočinutou polentu nakrájejte na hranolky a poté pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 50 minut do křupava. V polovině pečení hranolky obraťte, aby byly křupavé z obou stran.

Krok 5: Spolu s hranolky dejte péct i papriky, které pečte, dokud nezačne jejich slupka černat. Lepší jsou mírně spálené než nedopečené a pečené vcelku jsou hotové asi za 40, nakrájené za 20 minut. Po upečení dejte papriky na 5–15 minut vypotit do sáčku. 

Krok 6: Z vypocených paprik stáhněte slupku a odstraňte semeník. Papriky poté vložte do stolního tyčového mixéru spolu s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem mixujte, dokud se vše nespojí.

Krok 7: Polentové hranolky servírujte s dipem z pečených paprik. 

Foto: Viktorie Hrazdílková

Kukuřici, ze které polenta je, bychom měli zařadit do našeho jídelníčku pro její zdravotní benefity. Je bohatá na antioxidanty a mohou ji i celiaci

Vyzkoušejte i další recepty s kukuřicí, třeba kukuřičný burger nebo zapečené těstoviny s masem a kukuřicí.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek