Článek
Postup
Krok 1: V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a za stálého míchání postupně vsypte polentu (je to vlastně kukuřičná kaše). Vařte, dokud nezhoustne.
Krok 2: Polentovou kaši odstavte a vmíchejte do ní máslo, parmezán a sušený tymián.
Krok 3: Na plech s pečicím papírem rozprostřete ochucenou polentovou kaši, rovnoměrně uhlaďte a nechte vychladnout.
Krok 4: Takto odpočinutou polentu nakrájejte na hranolky a poté pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 50 minut do křupava. V polovině pečení hranolky obraťte, aby byly křupavé z obou stran.
Krok 5: Spolu s hranolky dejte péct i papriky, které pečte, dokud nezačne jejich slupka černat. Lepší jsou mírně spálené než nedopečené a pečené vcelku jsou hotové asi za 40, nakrájené za 20 minut. Po upečení dejte papriky na 5–15 minut vypotit do sáčku.
Krok 6: Z vypocených paprik stáhněte slupku a odstraňte semeník. Papriky poté vložte do stolního tyčového mixéru spolu s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem mixujte, dokud se vše nespojí.
Krok 7: Polentové hranolky servírujte s dipem z pečených paprik.
Kukuřici, ze které polenta je, bychom měli zařadit do našeho jídelníčku pro její zdravotní benefity. Je bohatá na antioxidanty a mohou ji i celiaci
Vyzkoušejte i další recepty s kukuřicí, třeba kukuřičný burger nebo zapečené těstoviny s masem a kukuřicí.