Hlavní obsah
3,0
(164)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Že jsou podle vás křupavé hranolky bez smažení nesmysl? Máme pro vás důkaz, že to jde! Vyzkoušejte zdravé polentové hranolky doplněné o skvělý paprikový dip.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Polentové hranolky
  • 100 g polenty
  • 500 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 40 g másla
  • 40 g parmazánu
Paprikový dip
  • 2 ks červené papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a za stálého míchání postupně vsypte polentu (je to vlastně kukuřičná kaše). Vařte, dokud nezhoustne.

02.

Polentovou kaši odstavte a vmíchejte do ní máslo, parmezán a sušený tymián. 

03.

Na plech s pečicím papírem rozprostřete ochucenou polentovou kaši, rovnoměrně uhlaďte a nechte vychladnout.

04.

Takto odpočinutou polentu nakrájejte na hranolky a poté pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 50 minut do křupava. V polovině pečení hranolky obraťte, aby byly křupavé z obou stran.

05.

Spolu s hranolky dejte péct i papriky, které pečte, dokud nezačne jejich slupka černat. Lepší jsou mírně spálené než nedopečené a pečené vcelku jsou hotové asi za 40, nakrájené za 20 minut. Po upečení dejte papriky na 5–15 minut vypotit do sáčku. 

06.

Z vypocených paprik stáhněte slupku a odstraňte semeník. Papriky poté vložte do stolního tyčového mixéru spolu s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem mixujte, dokud se vše nespojí.

07.

Polentové hranolky servírujte s dipem z pečených paprik. 

Foto: Viktorie Hrazdílková

Kukuřici, ze které polenta je, bychom měli zařadit do našeho jídelníčku pro její zdravotní benefity. Je bohatá na antioxidanty a mohou ji i celiaciFoto: Viktorie Hrazdílková

Vyzkoušejte i další recepty s kukuřicí, třeba kukuřičný burger nebo zapečené těstoviny s masem a kukuřicí.

Reklama

Načítám