Krůtí si pomalu, ale jistě razí cestu na naše talíře, a právem. Má jemné, šťavnaté maso, které snese i delší pečení a dá se výborně kombinovat se zeleninou i různými přílohami. Přesto zůstává trochu v ústraní, možná proto, že se někteří stále trochu bojí, že jde o maso suché, složité na přípravu, nebo že se nehodí na běžný oběd. Opak je pravdou. S tímto receptem na pečená stehna s bulgurem a restovanou zeleninou se zavděčíte úplně všem – bez stresu, zbytků a bez složitostí.
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter.
Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete.
Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech.
Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Předehřejte troubu na 180 °C. Krůtí stehna osolte a opepřete. V pekáči rozpalte olej a maso na něm zprudka opečte ze všech stran, aby se vytvořila lehká kůrčička. Poté ho vyjměte, do výpeku přidejte celý česnek, víno a trochu (asi 200 ml) vývaru a vraťte maso zpět. Přidejte tymián, zakryjte a pečte asi 1 hodinu a 20 minut doměkka. Ke konci pečení odklopte, aby se maso pěkně opeklo.
02.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje a zvolna restujte nakrájenou cibuli, pórek, řapíkatý celer a mrkev dozlatova. Osolte a opepřete.
03.
Bulgur uvařte ve zbylém osoleném vývaru podle návodu na obalu. Po uvaření do něj vmíchejte opečenou zeleninu a nasekanou petrželku.
04.
Na talíř dejte bulgur se zeleninou, přidejte krůtí maso a přelijte šťávou z výpeku. Pokud chcete, můžete maso opatrně oddělit od kostí, díky dlouhému pečení to půjde snadno.