Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Krůtí si pomalu, ale jistě razí cestu na naše talíře, a právem. Má jemné, šťavnaté maso, které snese i delší pečení a dá se výborně kombinovat se zeleninou i různými přílohami. Přesto zůstává trochu v ústraní, možná proto, že se někteří stále trochu bojí, že jde o maso suché, složité na přípravu, nebo že se nehodí na běžný oběd. Opak je pravdou. S tímto receptem na pečená stehna s bulgurem a restovanou zeleninou se zavděčíte úplně všem – bez stresu, zbytků a bez složitostí.

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks krůtích stehen
  • 6 lžic oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 ks pórku
  • 6 stroužků česneku
  • 150 ml bílého vína
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 750 ml drůbežího vývaru
  • 4 ks mrkve
  • 300 g pšeničného bulguru
  • 2 dávky soli a pepře
Článek

Krůtí maso je chuťově opravdu skvělé a ještě k tomu zdravé! Podpoří krvetvorbu a imunitu.

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 °C. Krůtí stehna osolte a opepřete. V pekáči rozpalte olej a maso na něm zprudka opečte ze všech stran, aby se vytvořila lehká kůrčička. Poté ho vyjměte, do výpeku přidejte celý česnek, víno a trochu (asi 200 ml) vývaru a vraťte maso zpět. Přidejte tymián, zakryjte a pečte asi 1 hodinu a 20 minut doměkka. Ke konci pečení odklopte, aby se maso pěkně opeklo.

02.

Na pánvi rozehřejte trochu oleje a zvolna restujte nakrájenou cibuli, pórek, řapíkatý celer a mrkev dozlatova. Osolte a opepřete.

03.

Bulgur uvařte ve zbylém osoleném vývaru podle návodu na obalu. Po uvaření do něj vmíchejte opečenou zeleninu a nasekanou petrželku.

04.

Na talíř dejte bulgur se zeleninou, přidejte krůtí maso a přelijte šťávou z výpeku. Pokud chcete, můžete maso opatrně oddělit od kostí, díky dlouhému pečení to půjde snadno.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie8 051,46 kJ
Bílkoviny126,95 g
Tuky88 g
Sacharidy154,35 g
Sůl5,28 g
SAFA24,35 g
Vláknina24,11 g
Cukry17,59 g

Načítám