Hlavní obsah

Proč jíst krůtí maso? Podpoří krvetvorbu i imunitu!

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krůtí maso patří mezi potraviny, které byste rozhodně neměli vynechávat. Naopak jsou skvělou pravidelnou součástí jídelníčku. Podle odborníků patří mezi superpotraviny. Proč?

Článek

Pokud se bez masa neobejdete, ale chcete si vybírat, pak byste kromě často zmiňovaných ryb neměli zapomínat ani na krůtu. „Krůtí maso má minimální obsah tuků a ve srovnání s jinými masy mnohem vyšší obsah bílkovin, které potřebujeme pro obnovu a správné fungování buněk. Je tedy z hlediska zdraví velice kvalitní a zároveň lehce stravitelné,“ říká Pavel Voves, ředitel společnosti Prominent.

Jen pro srovnání – ve 100 g krůtího masa bez kůže jsou přibližně jen asi 4 gramy tuku, ve vepřové krkovici to je cca 15 gramů a v mletém je to v průměru kolem 20 gramů. Tuk krůty má ovšem i příznivější složení než ostatní živočišné tuky. Konkrétní hodnoty se vždy odvíjejí především od typu úpravy a toho, jakou část krůty konzumujete. „Pozor na úpravu smažením stejně jako na všechny předpřipravené polotovary, které často obsahují hodně soli a na rozdíl od čerstvě zpracovaného masa našemu organismu neprospívají,“ upozorňuje Tomáš Balent, specialista na maso z internetového obchodu Košík.

Krůta na srdce i dietu

Krůtí maso, konkrétně prsní svalovina, obsahuje asi 25 % bílkovin, stehno více než 21 %. Právě proto se hodí i do jídelníčku sportovců nebo těch, kteří mají těžší práci. Je velmi snadno stravitelné, takže se hodí do jídelníčku lidí s přísnou dietou, například pro pacienty s nemocnou slinivkou či játry, pro diabetiky i kardiaky. A když už jsme u diety, je pochopitelně vhodné i pro ty, kteří chtějí zhubnout.

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Krůtí maso je lehce stravitelné a obsahuje velmi málo tuku, takže se hodí i do redukčního jídelníčkuFoto: vgstudio, Shutterstock.com

Kolik krůtího jíst?

Protože kromě vitaminů skupiny B obsahuje i dost železa a vápníku, podpoří krvetvorbu a prevenci osteoporózy u žen v menopauze. Kromě toho je v něm i zinek a selen, minerály důležité v boji proti volným radikálům a pro imunitu. Je v něm i aminokyselina tryptofan, která pomáhá s nespavostí, snižuje deprese, uklidní vaše nervy a dokonce podpoří vaši snahu přestat kouřit. Díky obsahu kyseliny linolové podporujete konzumací krůtího masa snížení cholesterolu v krvi.

Krůtí maso je díky všemu řečenému i vhodnou potravinou i pro děti nebo lidi v rekonvalescenci.

Podle statistik sní ročně každý Čech asi 2 kilogramy krůtího masa, v Evropě je průměr kolem 6 kilo. Kdybyste dali na doporučení výživových poradců, měli byste si dopřát alespoň jednu 150g porci krůtího za týden, což je ročně přes sedm kilogramů.

Foto: Nitr, Shutterstock.com

Na krůtě je víc druhů masa - v kuchyni jsou nejoblíbenější prsa a stehnaFoto: Nitr, Shutterstock.com

Jak použít krůtí maso v kuchyni?

Na krůtě lze prý najít až 9 druhů masa, které se liší zbarvením, konzistencí i obsahem tuku. Asi ze 70 % jde o bílé a ze 30 % o tmavé maso. To bílé obsahuje méně tuků a je méně kalorické, jsou to například prsa, která tvoří třetinu hmotnosti krůty. Chutí připomínají trochu telecí maso. Hodí se na přípravu rolády, filet lze připravit jako steak, ale i jako řízek. Zkuste například krůtí prsa se sušenými rajčaty či šťavnaté krůtí maso se zeleninou.

Krůtí stehna mohou chutí připomínat divočinu. Nejtmavší je spodní stehno, které lze udit, péci i vařit. Horní stehno se po vykostění a bez kůže hodí na řízky, pečení i do omáček. Celá stehna se hodí také na roládu, na guláš nebo k dušení se zeleninou. Z našich receptů můžete vyzkoušet pečená krůtí stehna na česneku a bylinkách nebo krůtí stehna na šalvěji a másle.

Z krku, křídel a drobů krůty lze připravit vývar a použít do rizota.

Na co pozor při nákupu?

Chuť a kvalitu krůtího masa ovlivňuje to, kde krůtu chovali. Nejlepší je krůta z farmy, ideálně od českých dodavatelů. Stejně jako u kuřecího masa se raději vyhněte tomu křehčenému, do něhož je vpraven roztok vody, soli, dochucovadel a barviv, tedy směs, která má maso udržet šťavnatější. Pokud tedy můžete, volte vždy čerstvé maso od kvalitního dodavatele.

Reklama

Související témata:

Načítám