Hlavní obsah
4,2
(11)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Krůtí prsa mají pověst nudného a suchého masa. Je nezasloužená: když je správně připravíte a doplníte bohatou smetanovou omáčkou se žampiony a pórkem, mile vás překvapí.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g krůtích prsou
  • 1 ks pórku
  • 200 g žampionů
  • 5 lžic oleje
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Z pórku odřízněte kořínky, odstraňte ovadlé listy a pořádně ho omyjte ve studené vodě – nejvíc nečistot se drží v místech, kde světlá část přechází do zelené. Nechte ho dobře okapat a nakrájejte na kolečka. Vlhkým ubrouskem otřete žampiony a nakrájejte je na tenčí plátky. Krůtí prsa omyjte, dobře osušte a nakrájejte na plátky silné asi 1 cm.

02.

Ve větší hlubší pánvi rozpalte asi 4 lžíce oleje. Plátky masa velmi lehce naklepejte (postačí i klouby prstů), osolte a opepřete z obou stran a vložte do rozpáleného oleje. Opečte je z obou stran do světle hnědé barvy, tenkým plátkům postačí 3–4 minuty z každé strany. Opečené maso vyjměte z pánve a nechte chvíli stranou.

03.

Do uvolněné pánve kápněte ještě trochu oleje a vsypejte nakrájené žampiony. Osolte, opepřete a opečte je dohněda. Houby pustí po chvíli trochu vody, která začne uvolňovat přípečky ze dna pánve, pomozte jim i vařečkou. Až budou žampiony opečené, přihoďte do pánve asi dvě třetiny pórku, přidejte hořčici a krátce promíchejte v horkém tuku.

Tip: Pokud máte rádi česnek, můžete přidat do pánve společně s pórkem dva prolisované stroužky.

04.

K opečené zelenině vlijte smetanu a stáhněte plamen na velmi mírný. Do pánve vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, přidejte poslední třetinu pórku a už jenom 2–3 minutky společně prohřejte.

Tip: Když máte po ruce čerstvé bylinky, přidejte je do omáčky. Skvělý bude tymián i rozmarýn.

Jako příloha se k tomuto jídlu nejvíc hodí těstoviny anebo si k omáčce uvařte rýži. Nikdy nic nezkazí ani nejlepší bramborová kaše nebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky.

Reklama

Načítám