Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Máte rádi českou kuchyni, ale stejně tak zkoušíte i nové recepty z netradičních ingrediencí? Pak nepřehlédněte kulinářskou show Pavla Berkyho Babičko, vař! Nové díly najdete každé úterý v podvečer na videoportálu Stream.cz. Ty nejzajímavější recepty najdete i zde u nás. Dnes si připravíme pečeného holuba.

40 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Holub
  • 2 ks holoubě
  • 1 lžíce másla
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 3 lžíce oleje
Černý kořen
  • 300 g černého kořene
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml drůbežího vývaru
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 1 ks citronu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Omáčka
  • 4 ks kuřecích křídel
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 2 ks řapíkatého celeru
  • 1 ks červené cibule
  • 100 ml červeného suchého vína
  • 100 ml portského vína
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 100 g rybízu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 10 kuliček jalovce
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 50 g másla
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Začneme omáčkou. Z holoubat oddělte křídla i nohy. Prsa ponechte na skeletu a dejte je zatím stranou. Křídla a nohy spolu s kuřecími křídly nasekejte na menší kusy.

02.

V kastrolu rozehřejte 3 lžíce oleje a opečte na něm kousky masa. Dejte si záležet, aby byly všechny kousky opečené dozlatova. Poté je vyberte z kastrolu ven.

03.

Mrkev, petržel a celer oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Do kastrolu, kde jste opékali maso, dejte kořenovou zeleninu. Taky ji opečte dozlatova. Těsně před dopečením přidejte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a vše pečte dál, až cibule zkaramelizuje a chytne hnědou barvu.

04.

Do kastrolu vraťte opečené maso a vše zalijte portským vínem. Nechte ho zredukovat na polovinu a poté přilijte suché červené víno. Počkejte, až se všechna tekutina z hrnce vypaří.

05.

Poté přilijte vývar, přidejte jalovec, větvičku rozmarýnu, pár kuliček rybízu, opepřete a lehce osolte. Zamíchejte a přiveďte k varu. Plamen ztlumte na minimum a nechte probublávat přibližně 30–40 minut. Dávejte pozor, aby se tekutina zcela nevypařila. Měla by se zredukovat na ⅓ obsahu.

06.

Poté celý obsah kastrolu přeceďte přes jemný cedník do nového kastrolu a přiveďte k varu. Nechte vařit ještě 1 minutu a kastrol z plotny odstavte.

07.

Na závěr do omáčky zašlehejte kostičky studeného másla, které ji krásně zahustí, a přidejte do ní zbytek černého rybízu.

08.

Pokračujeme černým kořenem. Omyjte ho od hlíny a oloupejte až na čistou bílou vrstvu. Každý kousek potřete citronem, aby nezhnědl, a odeberte si stranou přibližně ⅓. Zbylou část kořene a oloupanou šalotku nakrájejte na menší kousky.

09.

V kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje. Přidejte šalotku a orestujte ji dozlatova. Přidejte kousky černého kořene a dále restujte ještě 1–2 minuty. Poté vše zalijte mlékem, smetanou a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nechte pozvolna vařit do změknutí kořene. Nakonec celý obsah kastrolu dejte do mixéru, přidejte máslo a vše rozmixujte na hladký krém.

10.

Z odložené ⅓ černého kořene pomocí škrabky nastrouhejte dlouhé nudle. Do kastrolu dejte vyšší vrstvu oleje a zahřejte ho na 180 °C. Nastrouhaný kořen v něm vysmažte dozlatova. Během smažení se snažte nudle v oleji pomocí lžíce zatočit a vytvořit malé hnízdo. Po usmažení vyndejte hnízdo na papírovou utěrku.

11.

A konečně holubí prsa. Troubu předehřejte na 190 °C. V pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje. Prsa na skeletu dobře osolte, opepřete a opékejte na rozpálené pánvi kůží dolů dozlatova. Poté skelety obraťte. Do pánve přidejte bylinky, stroužky česneku a máslo. Počkejte, až máslo začne pěnit a výpekem prsa polévejte zhruba 1 minutu. Poté skelety přendejte na plech a dejte do vyhřáté trouby na 8–10 minut.

12.

Po upečení je vyndejte z trouby a nechte alespoň 10 minut odležet. Nakonec opatrně prsa ze skeletu vyřízněte. Maso by mělo být uvnitř růžové a křehké. Servírujte s nudlemi a omáčkou.

Reklama

Načítám