Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Libovým kuřecím prsům jogurtová marináda obzvlášť sluší. Kyselé složky naruší strukturu masa a krásně ho zjemní. Na pánvi je pak rychle hotové bez toho, aby se vysušilo, a po kyselosti nezbude ani stopa.

15 min.
Příprava
15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 600 g kuřecích prsou
  • 200 g hustého bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky koření gyros
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 lžíce oleje
Na okurkový salát
  • 1 salátová okurka
  • 100 g hustého bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 8 pšeničných tortill
  • 1 ledový salát
  • 2 hrsti cherry rajčátek
Článek

Tento recept je součástí projektu Vaříme levně. Přineseme vám šest receptů na obědy nebo teplé večeře pro čtyřčlennou rodinu na celý pracovní týden tak, že průměrná částka za porci nepřesáhne 30 korun (a jeden recept je navíc pro ty, komu některá surovina opravdu nechutná). Jak při vaření ušetřit?

Postup

01.

Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kostky. V míse ho promíchejte s jogurtem, prolisovaným česnekem a kořením a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, ale klidně i přes noc. Nemáte-li koření na gyros, přidejte čerstvé bylinky (skvělý je rozmarýn, tymián nebo oregano) nebo alespoň špetku pepře, mleté červené papriky a kmínu.

Tip: Když chcete ušetřit, kupujte kuře vždy v celku a doma ho rozdělte na jednotlivé části. Stehna upečte, nebo je připravte na zelenině, ze skeletů uvařte vývar a zbytky obraného masa přidejte do rizota.

02.

Na jednoduchý okurkový salát, který budete podávat jako dip, nastrouhejte okurku nahrubo, jemně ji osolte, nechte chvíli odstát a poté z ní vymačkejte přebytečnou šťávu. Promíchejte ji s jogurtem, přidejte prolisovaný česnek, špetku pepře a nechte v chladu rozležet.

Tip: Když musíte při vaření počítat s každou korunou, neobejdete bez drobných kompromisů. Na pravé řecké tzatziki byste spotřebovali mnohem víc jogurtu, navíc ještě čerstvý kopr a olivový olej. Na tenhle recept vám bude stačit jeden kelímek, který rozdělíte do marinády a do salátu.

03.

Do velké nepřilnavé pánve kápněte trochu oleje, rozpalte ho na vyšší teplotu a přidejte na ní maso i s marinádou. Teď ho osolte, přidejte ještě špetku pepře a za občasného míchání ho opečte ze všech stran dohněda. Podle velikosti kousků to bude trvat 10–15 minut. Jogurtová marináda se při opékání téměř ztratí a zůstanou jenom jemné a šťavnaté kuřecí kousky.

04.

Na stůl připravte vychlazený salát a velkorysou porci nakrájené zeleniny (ledový salát, rajčata, přidat můžete i nahrubo nastrouhanou mrkev a máte-li, tak i hrst kukuřice). Přiložte domácí tortilly a maso a nechte strávníky, ať si každý připraví svou porci. Obzvlášť děti tak rády snědí i větší než malé množství zeleniny.

Studená večeře je taky večeře. Neodbývejte se levnými uzeninami a připravte v týdnu dobrou pomazánku. Skvělé jsou ty z tvarohu, které vám dodají pořádnou porci kvalitních bílkovin. Zkusit můžete tu s celerem a mrkví, jemnou s pivem nebo klasickou „budapešť“.

Reklama