Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Libovým kuřecím prsům jogurtová marináda obzvlášť sluší. Kyselé složky naruší strukturu masa a krásně ho zjemní. Na pánvi je pak rychle hotové bez toho, aby se vysušilo, a po kyselosti nezbude ani stopa.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g kuřecích prsou
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky koření gyros
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 lžíce oleje
Okurkový salát
  • 1 ks salátové okurky
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 8 ks pšeničných tortill
  • 1 hlávka ledového salátu
  • 2 hrsti cherry rajčat
Článek

Postup

01.

Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kostky. V míse ho promíchejte s jogurtem, prolisovaným česnekem a kořením a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, ale klidně i přes noc. Nemáte-li koření na gyros, přidejte čerstvé bylinky (skvělý je rozmarýn, tymián nebo oregano) nebo alespoň špetku pepře, mleté červené papriky a kmínu.

Tip: Když chcete ušetřit, kupujte kuře vždy v celku a doma ho rozdělte na jednotlivé části. Stehna upečte, nebo je připravte na zelenině, ze skeletů uvařte vývar a zbytky obraného masa přidejte do rizota.

02.

Na jednoduchý okurkový salát, který budete podávat jako dip, nastrouhejte okurku nahrubo, jemně ji osolte, nechte chvíli odstát a poté z ní vymačkejte přebytečnou šťávu. Promíchejte ji s jogurtem, přidejte prolisovaný česnek, špetku pepře a nechte v chladu rozležet.

03.

Do velké nepřilnavé pánve kápněte trochu oleje, rozpalte ho na vyšší teplotu a přidejte na ní maso i s marinádou. Teď ho osolte, přidejte ještě špetku pepře a za občasného míchání ho opečte ze všech stran dohněda. Podle velikosti kousků to bude trvat 10–15 minut. Jogurtová marináda se při opékání téměř ztratí a zůstanou jenom jemné a šťavnaté kuřecí kousky.

04.

Na stůl připravte vychlazený salát a velkorysou porci nakrájené zeleniny (ledový salát, rajčata, přidat můžete i nahrubo nastrouhanou mrkev a máte-li, tak i hrst kukuřice). Přiložte domácí tortilly a maso a nechte strávníky, ať si každý připraví svou porci. Obzvlášť děti tak rády snědí i větší než malé množství zeleniny.

Studená večeře je taky večeře. Neodbývejte se uzeninami a připravte v týdnu dobrou pomazánku. Skvělé jsou ty z tvarohu, které vám dodají pořádnou porci kvalitních bílkovin. Zkusit můžete tu s celerem a mrkví, jemnou s pivem nebo klasickou „budapešť“.

Reklama

Načítám