Hlavní obsah
3,8
(6)
Foto: Eva Malúšová

Trochu rajská, trochu guláš a trochu plněné papriky: zkuste řecké vepřové bekri meze Foto: Eva Malúšová

Pokud máte rádi guláše, tohle řecké jídlo vám bude chutnat. Levnější vepřové maso v omáčce s červeným vínem, voňavým kořením a trochou zeleniny chutná skvěle! Nejlíp si ho užijete jako Řekové: s dobrým chlebem, skleničkou vína a s přáteli.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1,2 kg vepřové plece
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks zelené papriky
  • 2 ks cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 150 ml červeného vína
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 ks bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 1/4 ks skořice
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Maso zbavte tučných částí a nakrájejte ho na větší kostky. Omyté papriky zbavte jádřinců a nakrájejte je na silnější proužky, cibuli nakrájejte nadrobno.

Tip: Na dušení ráda používám vepřovou plec: je příjemně šťavnatá, dobře měkne a i cena je příznivá. Pokud máte rádi libovější maso, můžete použít i vepřovou pečeni.

02.

Ve větším hlubším pekáčku rozpalte olej (Řekové používají olivový a spíš víc, než míň), vložte na něj maso, osolte, opepřete a opečte ho ze všech stran dohněda. Maso vyjměte a nechte chvíli stranou. Do uvolněné pánve dejte cibuli, také ji s citem osolte a opepřete a na středním ohni orestujte dosklovata. Přidejte i papriky a ještě chvíli společně opékejte.

03.

Až začnou papriky měknout, dejte do pánve kmín, bobkový list, nové koření a kousek skořice (postačí 1 cm) a krátce je opečte. Přidejte také hořčici a rajčatový protlak a rozmíchejte je v horkém tuku. Do pánve vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, podlijte vínem a nechte ho chvíli na silnějším ohni redukovat. Až se většina vína odpaří, stáhněte plamen, přilejte vývar a maso pod pokličkou za občasného míchání poduste do měkka, potrvá to asi 45–50 minut.

04.

Podávejte s bílým chlebem, těstovinami nebo jemnou bramborovou kaší.

Letní dovolenou v Řecku vám připomene také gyros, bramborová musaka a těstovinové pastitsio.

Reklama

Související témata:

Načítám