Hlavní obsah
4,6
(5)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aloo gobhi je jednoduché voňavé indické jídlo z květáku a brambor. Příprava je rychlá, suroviny seženete i ve večerce na rohu a ostré koření vás na podzim zahřeje a nakopne imunitu. O svou verzi receptu se podělila Valijah Rashidová, autorka kuchařských knih a lektorka kurzů vaření indicko-pákistánské kuchyně.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 1/2 květáku
  • 2 brambory
  • 2 hrnky čerstvého špenátu
  • 2 rajčata
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 2 čerstvé chilli papričky
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1,5 lžičky koření garam masala
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 lžíce přepuštěného másla
Článek

Postup

01.

Zeleninu omyjte, květák rozeberte na menší růžičky, oloupané brambory nakrájejte na menší kostky a špenát nahrubo nasekejte. Nastrouhejte oloupaný zázvor. Rajčata spařte, oloupejte a rozmixujte na hladkou pastu.

Tip: „V sezoně používejte čerstvá a oloupaná rajčata, mimo sezonu můžete sáhnout po těch z plechovky. Nevhodné jsou italské rajčatové passaty i rajský protlak. Chybí v nich rajčatová dužina, která vytvoří charakteristickou konzistenci. Navíc přidají kyselost a chuť rajčat je příliš dominantní,“ radí Valijah Rashidová.

02.

Ve větší hlubší pánvi rozehřejte větší množství přepuštěného másla a velmi krátce orestujte špenát tak, aby listy zavadly, ale neztratily barvu. Vyjměte je z pánve a dejte na chvíli stranou.

03.

Do uvolněné pánve přidejte ještě trochu přepuštěného másla (dodá pokrmu skvělou chuť), přidejte římský kmín, zázvor a chilli papričky podle chuti a krátce je orestujte.

Tip: Chilli papričky před smažením nařízněte nebo propíchněte nožem. Rády teplem praskají a vyskakují z pánve.

04.

Do pánve vlijte rozmixovaná rajčata a zprudka vyduste šťávu až na tuk. Poté přidejte i brambory a květák a za stálého míchání restujte 1–2 minuty. Osolte, přidejte směs koření garam masala a kurkumu a dobře promíchejte, aby se všechna zelenina pořádně obalila kořením. Zastříkněte trochou vody, přiklopte a zvolna duste asi 20 minut do měkka.

Tip: Vody nepřidávejte příliš, stačí, když bude zelenina zpola ponořená.

05.

Až bude zelenina měkká, zesilte plamen a nechte většinu tekutiny odpařit. Nakonec zlehka vmíchejte orestovaný špenát a společně už jenom krátce prohřejte. Valijah Rashidová doporučuje při servírování přidat kopeček bílého jogurtu, který zmírní pálivost (a přidá bílkoviny). Jako přílohu podávejte indické celozrnné placky čapátí.

Domácí indicko-pákistánská kuchyně se do chladnějších podzimních dní skvěle hodí. Voňavé koření vás zahřeje a hrnec skvělého jídla připravíte i z dostupných a levných surovin. Jak připravit základ na pořádné kari?

Reklama