Hlavní obsah
3,3
(52)
Foto: Petr Makovička

Placičky můžete servírovat samostatně, ale také je použít jako přílohuFoto: Petr Makovička

Aktualizováno

Květák na mozeček, květáková polévka, květákový nákyp… Co takhle ale udělat květákové placky? Není to samozřejmě nic převratného, ale určitě stojí za vyzkoušení.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 ks květáku
  • 2 ks vejce
  • 100 g strouhanky
  • 1 lžička soli
  • 5 lžic oleje
Článek

Postup 

01.

Květák nejdřív rozeberte na růžičky, opláchněte jej a uvařte nepřikrytý v osolené vodě. Uvařené růžičky rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Pokud ho nemáte po ruce, postačí kvedlačka či vařečka. Z květáku by měla zůstat jen hrubá kaše. Jestliže vám v ní zůstanou velké kousky košťálu, které nejdou rozšťouchat, vyndejte je.

02.

Ke dvěma bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Díky soli bude lépe držet pohromadě a i vyšlehání bude rychlejší; případně můžete přidat také lžíci studené vody.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Ke květáku přidejte žloutky, sůl a strouhanku. 100 g je jen orientační množství, takže ji přisypávejte postupně! Nakonec do mísy přijde i sníh z bílků a vše se promíchá.

04.

Na pánvi rozpalte při středním plameni olej, lžící do něj vkládejte hromádky květákového těsta a uhlaďte je na placičku. Pokud chcete mít placičky o něco vzhlednější, vytvarujte si placičky v dlaních a do rozpáleného oleje je dávejte už nachystané. Pozor ale na popálené prsty! Není potřeba je v ničem obalovat!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

05.

Placičky smažte z obou stran asi 2 minuty dozlatova, otáčejí se snadno. Pokud by se přece jen ty první trochu trhaly, přimíchejte ještě trochu strouhanky. Díky sněhu z bílků zůstanou i po usmažení krásně nadýchané!

Jako příloha se skvěle hodí brambory nebo okurkový salát se zakysanou smetanou, ale klidně by tyhle placičky mohly být i skvělou přílohou k masu!

Reklama

Související témata:

Načítám