Hlavní obsah
3,4
(30)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Pirohy, ať už se nazývají jakýmkoli jménem, patří mezi tradiční východoevropské speciality. Jídlo je to vskutku jednoduché a dobré!

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
Náplň
  • 400 g brambor
  • 70 g másla
Na posypání
  • 2 ks cibule
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte na kostičky nebo půlkolečka a osmažte ji jen na mírném plamenu dohněda. Tohle postupné smažení na co nejmenším plameni trvá zhruba 25–30 minut, takže doporučujeme tímto krokem začít. Nezapomeňte, že je lepší plamen vypnout ve chvíli, kdy je cibulka teprve zlatavá, v rozpáleném tuku se smaží i po odstavení z plotny a byla by škoda ji spálit.

02.

Hladkou mouku, vlažnou vodu, sůl a olej dejte do mísy a vše promíchejte, aby vzniklo tužší těsto. To pak rozválejte na placku tenkou asi 3 mm. Při válení si můžete pomoci ještě trochou hladké mouky na podsypávání.

03.

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a rozmělněte je šťouchadlem na kaši. Přitom nešetřete máslem!

Foto: Mona Martinů

Brambory rozšťouchejte s máslem a případně i petrželkouFoto: Mona Martinů

04.

Plát těsta rozkrájejte rádýlkem na čtverečky velké asi 5 x 5 cm a na každý z nich lžičkou dejte kupičku brambor. Každý čtvereček pak přehněte a kraje spojte, aby vznikly malé plněné kapsičky.

05.

Hotové pirohy vkládejte do vroucí osolené vody a vařte asi 4 minuty. Jakmile vyplavou, stačí vařit už jen asi 1 minutu a jsou hotové. Po vyndání do mísy přidejte vždy kousek másla a promíchejte je, aby se neslepily k sobě. Hotové pirohy podávejte posypané usmaženou cibulkou.

Foto: Mona Martinů

Ve chvíli, kdy pirohy vyplavou na hladinu, jsou v podstatě uvařenéFoto: Mona Martinů

Související témata:

Načítám