Hlavní obsah
3,1
(99)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Horké makové pirožky jsou nebesky dobré. Až se do nich zakousnete poprvé, pochopíte.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
18 kusů
Těsto
  • 200 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 330 g polohrubé mouky
  • 1 ks brambor
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 120 g máku
  • 100 g švestkových povidel
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka hřebíčku
K dokončení
  • 200 g sádla
Článek

Postup

01.

Den dopředu si připravte jednu středně velkou bramboru vařenou ve slupce.

02.

Z mléka odeberte asi polovinu, zahřejte ho na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku a na jemno nastrouhejte oloupanou bramboru. Přidejte všechny další ingredience na těsto a vzešlý kvásek a vypracujte hladké, pružné a nelepivé těsto – možná budete potřebovat ještě lžíci mouky. Z těsta vytvarujte bochánek, posypte ho moukou a nechte kynout, až zdvojnásobí objem, bude to trvat asi  50 minut.

03.

Zatímco těsto kyne, připravte si náplň – v rendlíku na velmi mírném plameni zahřejte mléko a rozpusťte v něm povidla. Přidejte mletý mák, rum, koření a dobře promíchejte. Přidejte moučkový cukr podle své chuti a sladkosti povidel. Náplň má být hustá tak, aby se z ní daly tvarovat válečky, ale ne suchá – případně přidejte mléko nebo mák. Nechte zchladnout.

04.

Vykynuté těsto přesuňte na vál, podsypejte moukou a vyválejte na tenkou placku. Nožem rozřežte na obdélníky asi 10 x 8 cm velké. Z náplně vytvořte válečky velké asi jako prst, dejte na jednu stranu obdélníku, přikryjte ji druhou stranou a spoje dobře stiskněte. V rukou ještě poválejte tak, aby vznikl hezký hladký pirožek. Takhle připravte všechny kousky, přikryjte utěrkou a nechte ještě chvíli kynout.

05.

Rozpalte sádlo na střední teplotu. Množství sádla je orientační, záleží na velikosti vašeho hrnce – potřebujete asi 3 cm vysokou vrstvu, aby pirožky mohly „plavat“. Do rozpáleného sádla postupně vkládejte pirožky a zvolna smažte z každé strany do světle hnědé barvy. Hotové nechte okapat na papírových utěrkách a podávejte ideálně ještě horké.

Reklama

Načítám