Hlavní obsah

Smažené makové pirožky s povidly

Hodnocení:
(80)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

V Bratislavě mého dětství byla asi čtyři okénka do ulice, kde se prodávala tahle pochoutka. Pirožky jsme dostávali za odměnu – zabalené v mastném papíru, horké, makové až na půdu a nebesky dobré. Když se do nich zakousnete poprvé, pochopíte, proč to byl můj nejzamilovanější fastfood.

Ingredience pro:
18 kusů
Na těsto budete potřebovat
  • 200 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 330 g polohrubé mouky
  • 1 vařená brambora
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 120 g mletého máku
  • 100 g švestkových povidel
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka mletého hřebíčku
Na dokončení
  • 200 g vepřového sádla
Článek

Postup

Krok 1: Den dopředu si připravte jednu středně velkou bramboru vařenou ve slupce.

Krok 2: Z mléka odeberte asi polovinu, zahřejte ho na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku a na jemno nastrouhejte oloupanou bramboru. Přidejte všechny další ingredience na těsto a vzešlý kvásek a vypracujte hladké, pružné a nelepivé těsto – možná budete potřebovat ještě lžíci mouky. Z těsta vytvarujte bochánek, posypte ho moukou a nechte kynout, až zdvojnásobí objem, bude to trvat asi  50 minut.

Krok 3: Zatímco těsto kyne, připravte si náplň – v rendlíku na velmi mírném plameni zahřejte mléko a rozpusťte v něm povidla. Přidejte mletý mák, rum, koření a dobře promíchejte. Přidejte moučkový cukr podle své chuti a sladkosti povidel. Náplň má být hustá tak, aby se z ní daly tvarovat válečky, ale ne suchá – případně přidejte mléko nebo mák. Nechte zchladnout.

Krok 4: Vykynuté těsto přesuňte na vál, podsypejte moukou a vyválejte na tenkou placku. Nožem rozřežte na obdélníky asi 10 x 8 cm velké. Z náplně vytvořte válečky velké asi jako prst, dejte na jednu stranu obdélníku, přikryjte ji druhou stranou a spoje dobře stiskněte. V rukou ještě poválejte tak, aby vznikl hezký hladký pirožek. Takhle připravte všechny kousky, přikryjte utěrkou a nechte ještě chvíli kynout.

Krok 5: Rozpalte sádlo na střední teplotu. Množství sádla je orientační, záleží na velikosti vašeho hrnce – potřebujete asi 3 cm vysokou vrstvu, aby pirožky mohly „plavat“. Do rozpáleného sádla postupně vkládejte pirožky a zvolna smažte z každé strany do světle hnědé barvy. Hotové nechte okapat na papírových utěrkách a podávejte ideálně ještě horké.

ynezorPumanzeSaNyknalC