Článek
Když se na jídelníčku v restauraci nebo kantýně objeví sladké jídlo, většinou je pryč jako první. Tak proč nepřipravit občas něco takového i doma? Následující recepty se hodí na opulentnější snídani, jako sytý oběd, rychlá sladká večeře, ale třeba i ke kávě.
Sladká jídla, která potěší každého
Máte rádi sladké, ale chcete se vyhnout bílému cukru?
Když si sladké jídlo dopřejete jednou začas, rozhodně to nevadí. Přesto se snažíte bílý cukr vynechávat? Pak se vám hodí pár fíglů, jak ho nahradit. Sladkou chuť totiž dodáte i jinak:
- Místo bílého cukru se dá použít nerafinovaný nebo třtinový, ale změní výslednou chuť.
- Do těsta, které má být tekutější, můžete přidat třeba jablečnou přesnídávku bez přidaného cukru, která dodá sladkost.
- Při pečení mohou cukr nahradit švestky či datle: přidávají se rozmixované v troše vody.
- V některých moučnících si vystačíte bez cukru díky přidání rozmačkaného banánu do těsta.
- Sladit lze také medem nebo melasou, používá se i rýžový či agávový sirup. Dobrou volbu představuje xylitol.