Hlavní obsah
3,0
(3)
Foto: Vinařská kuchařka spolku vinařů Dunajovské kopce

Foto: Vinařská kuchařka spolku vinařů Dunajovské kopce

Žádný pudink s gumovými buchtami jako ze školní jídelny. Toto jsou vymazlené kynuté buchtičky s krémem z vanilky a rumu. Možná budou úplně stejné jako ty od vaší babičky. Vydejte se s námi na sladkou nostalgickou cestu.

40 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Buchtičky
  • 350 g hladké mouky
  • 18 g droždí
  • 50 g másla
  • 30 g másla na pomazání
  • 150 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry
Omáčka
  • 4 ks žloutků
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 1 lžíce rumu
Článek

Považujete buchtičky s vanilkovým krémem a se šodó za jeden a ten samý recept? Není tomu tak. Vanilkový, jak už název napovídá, by měl obsahovat vanilkový lusk a třeba také trochu rumu. Šodó se však zásadně připravuje z bílého vína. Tentokrát se ale zaměříme na vanilkovou variantu.

Postup

01.

Z droždí, cukru a vlažného mléka si připravte kvásek. Ostatní suroviny smíchejte, přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto.

02.

Těsto poprašte moukou a nechte přibližně 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Z vykynutého těsta vytvořte kuličky, které klaďte jednu vedle druhé do máslem vymazaného pekáčku a pečte dozlatova při 180-200 °C asi 30-45 minut.

TIP: Upečené buchtičky pomažte teplou směsí rozpuštěného másla a rumu. Buchtičky budou nádherně vonět a zůstanou vláčné.

03.

Když se buchtičky pečou, připravte krém. Na mírném plamenu zahřejte smetanu s vanilkovým cukrem a luskem a pomalu vmíchejte žloutkovou emulzi — ve vodní lázni rozmíchané žloutky. Ke konci přidejte rum a nechte vyvařit. Rumu samozřejmě můžete dát víc, záleží na vaší chuti.

04.

Dukátové buchtičky servírujte s krémem a můžete přidat ještě čerstvé ovoce a mátu.

Související témata:
Buchtičky s krémem

Načítám