Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

K přípravě halloweenských pečených dobrot se dokonale hodí černé kakao! Chutná stejně jako klasické, ale jeho černočerná barva strašidelně obarví jak muffiny, tak krém.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Na muffiny
  • 3 ks vejce
    3
  • 180 g cukru krupice
  • 120 ml oleje
  • 150 ml mléka
    7
  • 240 g hladké mouky
    1
  • 20 g černého kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
Na krém
  • 100 g másla
    7
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 200 g čerstvého sýra
    7
  • 1/4 balení fialového potravinářského barviva
  • 2 lžíce černého kakaa
  • 50 g hořké čokolády
    7
  • 250 g ostružin
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Pro přípravu tohoto receptu na Halloween je vhodné černé kakao. Černá barva vzniká holandskou úpravou alkalizací kakaových bobů, kdy jsou zpracovány v zásaditém roztoku (uhličitan draselný) a následně se praží a melou. Černé kakao neobsahuje žádná přidaná barviva. Pokud ho nemáte, v receptu klidně použijte běžné kakao, výsledek jen nebude tak dokonale strašidelný.

Postup

01.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C. Do muffinové formy vložte papírové košíčky. V jedné míse smíchejte sypké suroviny: prosátou mouku, kakao, sodu a sůl.

02.

V druhé míse mixérem vyšlehejte cukr nejprve jen s vejci a pak tenkým pramínkem za stálého šlehání přilévejte olej a nakonec mléko. Do této směsi pak jemně ruční metlou zamíchejte sypkou směs.

03.

Hotové těsto nalijte do muffinové formy do papírových košíčků. Vložte do rozehřáté trouby a pečte asi 20–25 minut. Po upečení vyjměte muffiny na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout.

04.

Na krém rozpusťte čokoládu a nechte ji chladnout. V míse zatím šlehejte elektrickým šlehačem povolené máslo s cukrem, postupně po lžících zašlehejte i čerstvý smetanový sýr.

Asi třetinu krému odeberte a zamíchejte do něj fialové potravinářské barvivo. Do zbylého krému zašlehejte zchladlou rozpuštěnou čokoládu a nakonec pro černou barvu přisypejte přes sítko černé kakao.

05.

Oba krémy vložte vedle sebe do cukrářského sáčku a pak pomocí zdobicí špičky naneste na vychladlé muffiny, krém vytvoří dvoubarevný efekt. Nakonec doplňte ostružinami.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 614,35 kJ
Bílkoviny6,41 g
Tuky22,17 g
Sacharidy39,62 g
Sůl0,28 g
SAFA7,39 g
Vláknina2,13 g
Cukry24,47 g

Načítám