Hlavní obsah
4,2
(6)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máte rádi čerstvé smetanové sýry? Pak určitě zkuste tento recept. Jednodušší už to být nemůže: stačí smíchat dvě suroviny a na druhý den si pochutnáte na nejlahodnějším smetanovém sýru, jaký jste kdy jedli. Dáte si ho nasladko s ovocem a kapkou medu, naslano v pomazánce nebo jenom tak s kouskem dobrého chleba?

5 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
400 gramů
Budete potřebovat
  • 450 g hustého bílého jogurtu
  • 200 g 33% smetany ke šlehání
Článek

Proč vyrábět smetanový sýr doma, když si v obchodě můžete vybírat z mnoha značek? Protože je lepší: je hustější a smetanovější. A také levnější.

  • Na výrobu smetanového sýra z fotografie jsem použila tři malé kelímky tučného jogurtu a jeden kelímek smetany a utratila necelých 90 korun. Získala jsem 400 g opravdu vynikajícího hustého sýra, za kilo bych tak zaplatila 225 korun. Za kvalitní smetanový sýr v obchodě utratíte minimálně o stokorunu víc, a tak se domácí výroba vyplatí, zejména když ho potřebujete větší množství, například na třípatrový svatební cheesecake.

Postup

01.

Je to opravdu snadné: nejdřív si udělejte místo v lednici. Pak hustý cedník vyložte čistým plátýnkem na sýr (postačí i kousek vyvařeného bílého prostěradla) a vložte ho do mísy, která zachytí odkapávající tekutinu. V jiné míse dobře promíchejte jogurt se smetanou a směs přeložte do připraveného cedníku.

Tip: Budete chtít čerstvý sýr naslano? Přidejte i půl lžičky soli. Dosolit ho ale můžete i po vykapání, přitom vám zůstane možnost pochutnat si na něm také ve sladkých receptech.

02.

Konce plátýnka přeložte přes jogurtovo-smetanovou hmotu a cedník vložte do lednice. Nechte v klidu do druhého dne: směs v cedníku vykape a zhoustne do báječné krémové konzistence. Vykapanou tekutinu můžete použít na zadělání jednoduchého kynutého těsta: udělejte třeba domácí chléb z drobečku droždí – s čerstvým sýrem a trochou pažitky je výborný!

03.

Jak si domácí čerstvý sýr vychutnáte nejlépe? Přidejte třeba česnek a nasekané bylinky nebo špetku voňavého koření. Použijte ho jako základ na domácí pomazánky nebo udělejte řecké tzatziki. Nasladko je skvělý zakápnutý medem s trochou čerstvého ovoce nebo jako krémová vrstva do různých pohárů, třeba do jahodového tiramisu do skleničky.

A stejně snadno vyrobíte i domácí termix nebo domácí pribináček bez cukru. Pustíte se do nich?

Reklama

Načítám