Článek
Možná si říkáte: „Kynuté těsto? Tomu se raději vyhnu, to mi nikdy nevyšlo.“ Ale bát se vůbec nemusíte! Poradíme vám, jak na to, aby se tentokrát určitě povedlo.
Postup
01.
V zadělávací míse smíchejte obě mouky, krupicový a vanilkový cukr, sušené droždí a sůl.
02.
Pak přidejte vlažné mléko, žloutky, vejce, rum a vlahé rozpuštěné máslo. Zadělejte těsto, ideálně v robotu po dobu asi 8–10 minut. Následně ho nechte kynout na teplém místě asi 90 minut.
03.
Mezitím si připravte tvarohovou náplň a drobenku. Tvaroh vyklopte do misky a zamíchejte ho se žloutkem, nastrouhanou citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Je-li třeba, nařeďte ho troškou mléka. Drobenku připravte ideálně rukama, případně pomocí robotu. Rozmělněte studené máslo s krupicovým cukrem a hrubou moukou.
04.
Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí objem. Vyklopte ho na vál a rozdělte na 18 stejných dílů. Z každého vytvarujte placičku, do středu naložte lžičku tvarohu a borůvky. Každý koláč posypejte drobenkou.
05.
Koláče vyskládejte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte je v troubě předehřáté na 190 °C asi 20–25 minut. Ihned po upečení je ještě horké pomašlujte rozpuštěným máslem s trochou rumu a nechte je zchladnout na drátěné mřížce.