Hlavní obsah
3,3
(19)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

V tomto receptu je lepek, cukr, bílá mouka, tuk... Tradiční recept na kynuté šátečky, které můžete naplnit nejen makovou, ale jakoukoliv jinou náplní, se třeba zařadí do vašeho běžného repertoáru.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Těsto
  • 400 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 15 g čerstvého droždí
  • 180 ml mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru moučka
Maková náplň
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce másla
  • 100 g máku
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce piškotů
Článek

Postup

01.

Nejprve nechte vzejít kvásek. Do poloviny množství vlažného mléka rozdobte čerstvé droždí, přidejte lžičku cukru a špetku mouky, bude to trvat cca 10 minut.

02.

Oddělte bílky od žloutků, žloutky patří do těsta, bílky využijete na pomašlování šátečků před pečením.

03.

V zadělávací míse smíchejte polohrubou mouku se zbytkem cukru a solí. Přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a žloutky rozšlehané ve zbytku mléka. Hnětacím hákem v robotu nebo ručně důkladně zadělejte těsto. To poté poprašte trochou mouky a nechte asi 90 minut kynout.

04.

Mezitím si připravte makovou náplň. V hrnci zahřejte mléko s máslem. Do horkého vmíchejte mletý mák, rum a cukr. Směs nechte prohřát a nakonec ji zahusťte mletými piškoty.

05.

Vykynuté těsto přeložte na vál a rozválejte ho na placku asi půl cm silnou. Ostrým nožem ji ořežte do tvaru obdélníku (cca 50× 20 cm). Pak těsto nařežte na stejné čtverce (cca 10 × 10 cm), do každého nandejte přibližně lžíci makové náplně. Vytvořte šáteček přimáčknutím všech čtyř cípů k sobě.

06.

Šátečky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Šátečky potřete rozšlehaným vaječným bílkem a dejte je péct na cca 20 minut dozlatova.

Foto: Svatava Vašková

Jednoduché šátečky se hodí jako sváteční snídaně nebo třeba jako moučník ke kávě či čajiFoto: Svatava Vašková

07.

Hotové šátečky nechte zchladnout na drátěné mřížce a poté je poprašte moučkovým cukrem.

Reklama

Načítám