Článek
Ne každý, kdo má rád vůni levandule, ji snese i v jídle. Do tohoto receptu ji můžete dávkovat dle svých preferencí – od náznaku až po intenzivnější chuť, ovšem nepřehánějte to! A nezapomínejte, že když užíváte citronovou kůru, je vždy vhodné mít citrony v biokvalitě. Jestli tu možnost nemáte, lze použít kůru sušenou, ovšem chuť nebude tak svěží.
Postup
01.
Nejprve připravte těsto. Hladkou mouku a cukr prosejte do mísy a přimíchejte špetku soli, nastrouhanou kůru z citronu a květy levandule. Poté přidejte na kousky pokrájené máslo a pomocí špiček prstů jej zapracujte do mouky. Pak přidejte žloutky a vanilkový extrakt a vypracujte pevné těsto. Zabalte ho do kuchyňské fólie a uložte do lednice alespoň na hodinu nebo do druhého dne.
02.
Zatímco těsto odpočívá, udělejte náplň, tedy citronový krém zvaný lemon curd. Nastrouhanou kůru z jednoho citronu rozmixujte s cukrem najemno. Vzniklý citronový cukr smíchejte se žloutky a scezenou citronovou šťávou a za stálého míchání povařte nad vodní lázní do zhoustnutí. Jakmile začne krém houstnout, odstavte ho a vmíchejte na kousky pokrájené máslo. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Docílíte tak krásně hladké konzistence.
03.
Citronovou náplň přeložte do uzavíratelné nádoby a povrch zakryjte fólií, aby se na ní neudělal škraloup. Až vychladne, tak nádobu dobře uzavřete a dejte do lednice.
04.
Odpočinuté těsto rozválejte na plát vysoký 3 až 5 mm a vykrájejte z něj tvary dle libosti. Dávejte je na plechy vyložené pečicím papírem s dostatečným rozestupem, aby se k sobě nepřilepily. Pečte při 170 °C podle velikosti 10 až 12 minut dozlatova. Po vychladnutí sušenky slepujte vychlazeným citronovým krémem.