Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vůně levandule k létu patří, a když se k tomu přidá ještě chuť citronu, pak se atmosféra slunce, prázdnin a pohody násobí. Takže kdykoli si ji budete chtít připomenout, můžete si vyrobit tyto sušenky, které levanduli a citron dokonale snoubí.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
40 sušenek
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 10 g levandule
  • 100 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Citronový krém (lemon curd)
  • 1 ks citronu
  • 30 g cukru krystal
  • 2 ks žloutků
  • 30 ml citronové šťávy
  • 25 g másla
Článek

Ne každý, kdo má rád vůni levandule, ji snese i v jídle. Do tohoto receptu ji můžete dávkovat dle svých preferencí – od náznaku až po intenzivnější chuť, ovšem nepřehánějte to! A nezapomínejte, že když užíváte citronovou kůru, je vždy vhodné mít citrony v biokvalitě. Jestli tu možnost nemáte, lze použít kůru sušenou, ovšem chuť nebude tak svěží.

Postup

01.

Nejprve připravte těsto. Hladkou mouku a cukr prosejte do mísy a přimíchejte špetku soli, nastrouhanou kůru z citronu a květy levandule. Poté přidejte na kousky pokrájené máslo a pomocí špiček prstů jej zapracujte do mouky. Pak přidejte žloutky a vanilkový extrakt a vypracujte pevné těsto. Zabalte ho do kuchyňské fólie a uložte do lednice alespoň na hodinu nebo do druhého dne.

02.

Zatímco těsto odpočívá, udělejte náplň, tedy citronový krém zvaný lemon curd. Nastrouhanou kůru z jednoho citronu rozmixujte s cukrem najemno. Vzniklý citronový cukr smíchejte se žloutky a scezenou citronovou šťávou a za stálého míchání povařte nad vodní lázní do zhoustnutí. Jakmile začne krém houstnout, odstavte ho a vmíchejte na kousky pokrájené máslo. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Docílíte tak krásně hladké konzistence.

03.

Citronovou náplň přeložte do uzavíratelné nádoby a povrch zakryjte fólií, aby se na ní neudělal škraloup. Až vychladne, tak nádobu dobře uzavřete a dejte do lednice.

04.

Odpočinuté těsto rozválejte na plát vysoký 3 až 5 mm a vykrájejte z něj tvary dle libosti. Dávejte je na plechy vyložené pečicím papírem s dostatečným rozestupem, aby se k sobě nepřilepily. Pečte při 170 °C podle velikosti 10 až 12 minut dozlatova. Po vychladnutí sušenky slepujte vychlazeným citronovým krémem.

Energetická hodnota celkem pro 1 sušenku
Energie290,41 kJ
Bílkoviny1,18 g
Tuky3,15 g
Sacharidy8,95 g
Sůl0,03 g
SAFA1,43 g
Vláknina0,34 g
Cukry3,45 g

Načítám